Доки ми закохуємося, науковці не перестають досліджувати це прекрасне почуття і дедалі частіше дивують суспільство новими фактами. А деякі з них лякають, бо звучать як діагноз...

Кохання — це хвороба. З 2011 року кохання офіційно вважається психічним відхиленням — у класифікації ВООЗ хвороба отримала код F63.9. В цьому є певна логіка: закохана людина позбувається сну та апетиту, а від нещасливого кохання може впасти в депресію.

Кохання — це наркотик. На томографії мозку закоханої людини видно, що в неї сильно збуджені ті зони, які відповідають за насолоду. Цікаво, що з подібною силою ці зони реагують тільки на наркотик. А ще кохання приглушає зони негативних емоцій і раціональних рішень, тому закохані стають необачними, замріяними, загальмованими.

Чоловіки люблять очима. Стара, як світ, аксіома отримала наукове підтвердження. Виявляється, у закоханих чоловіків стає активнішою область мозку, яка відповідає за візуальне сприйняття. Жінка живить кохання спогадами: саме тому краще пам’ятає всі деталі першого побачення, першого поцілунку тощо.

Любовні фобії. Страх закохатися науковці називають філофобією. А розставання може призводити до «любовної фрустрації», яка змушує деяких людей любити тих, хто їх кинув, ще більше.

Підготувала Сюзанна КІРІНА.

 

Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.