За кілька днів до Нового року Німеччину сколихнула трагедія. Біженець з Афганістану на очах у покупців одного із супермаркетів містечка Кандель, що в землі Рейнланд-Пфальц, кухонним ножем убив 15-річну місцеву мешканку на ім’я Міа.
Зловмисник вважається неповнолітнім, оскільки в матеріалах слідства він позиціонується як ровесник покійної, з котрою доти мав дружні стосунки. Хоча батьки дівчини вважають, що «кавалерові» вочевидь під… тридцять. 
Прокурор Ангеліка Мьоліг пояснила, що обвинувачуваний випадково зустрів Міа неподалік супермаркету, стежив за нею, а в самому магазині — після сварки — ударив її ножем.
Дівчина від поранень померла в лікарні, а зловмисника затримали свідки та передали представникам правоохоронних органів. Вони повідомили, що афганець як біженець прибув до ФРН на початку 2016-го, а вже невдовзі потрапив у поле зору поліції — через бійку в школі. Також він виявляв агресію у стосунках, через що дівчина розірвала їх. Після цього неодноразово погрожував їй по телефону, а в соцмережах обіцяв «застукати». Батьки Міа 15 грудня навіть звернулися із заявою про це до поліції.
Проте до зловмисника не було вжито ніяких застережних заходів. Адже, за словами віце-президента поліції Людвігсхафена Еберхарда Вебера, «за цим не сталося жодних фізичних дій» обвинувачуваного. Щоправда, 27 грудня вранці поліцейські все-таки принесли афганцю повістку додому. Але це не завадило йому вже за кілька годин по тому позбавити дівчину життя. У поліційних зведеннях трагедія кваліфікувалася як такі собі «розбірки між молодими учасниками трагедії», а сама вона навіть не потрапила до новинних стрічок, оскільки начебто має локальний характер.
Тут уже не промовчали учасники соціальних мереж, яких обурив такий підхід правоохоронців, котрі, повідомляючи про цю подію, намагаються уникати повідомлень про національність зловмисника. Саме вони порушили питання, що таких випадків, коли саме мігранти ґвалтують та вбивають жінок, перед тим жорстоко знущаючись над ними, уже надто довгий перелік. І річ не в гендерних проблемах, а в самому розумінні мігрантами з Азії та Близького Сходу особистості жінки, яка здебільшого у їхніх країнах нічого не варта. Чи не тому в Німеччині зафіксовано тисячі нападів «гостей» на жінок навіть у громадських місцях? — йдеться у соціальних мережах. — Але найдивовижніше, що мігрантам це здебільшого сходить з рук. Німецьких громадян жорстко карають навіть за дріб’язкове порушення громадського порядку, неправильне паркування, проїзд без квитка в громадському транспорті чи шум у квартирі після встановленого часу: з 22-ї до 7-ї ранку. Але тисячі не просто порушень, а злочинів, скоєних мігрантами, залишаються непокараними. Дійшло навіть до абсурду: новорічної ночі в центрі Берліна були встановлені спеціальні намети — зони безпеки для… жінок.
У цьому останньому випадку окреслилася ще одна проблема: біженці-неповнолітні, які прибули до ФРН без супроводу дорослих, мають чималі привілеї. Тож тисячі їх «втрачають» дорогою документи, видаючи себе за підлітків, як ось цей, начебто 15-річний, афганець. Це стало можливо за недосконалої системи контролю у цій справі. Тепер уже політики вимагають медичної перевірки віку мігрантів і можливості їх депортації, особливо тих, котрі вчинили злочин. Навіть враховуючи те, що положення європейського права ускладнюють депортацію неповнолітніх, передбачаючи, зокрема, гарантії того, що на батьківщині (за відсутності родичів) ними має опікуватися тамтешня влада.
Тим часом у ФРН чимало громадян, які вважають, що не слід ототожнювати вчинок «окремого афганського біженця-злочинця» з усіма мігрантами. А під час новорічної служби у Людвігсхафені глава євангелічної церкви Пфальца Крістіан Шад закликав не допустити того, щоб такі злочини «сіяли в наших серцях ненависть і бажання помсти». Такі слова знаходять відгук у серцях: приміром, батьки торік зґвалтованої афганським гостем і втопленої ним у річці 19-річної студентки з Фрайбурга не вважають, що винні в цьому злочині «всі біженці», та закликали співгромадян усіляко… допомагати мігрантам.