Російсько-окупаційні війська на Донбасі ігнорують різдвяне перемир’я. У святкові дні противник продовжував обстрілювати із забороненого Мінськими домовленостями озброєння оборонні укріплення ЗСУ.
Крім того, незаконні збройні формування вже традиційно використовують оголошене перемир’я для облаштування нових вогневих позицій у населених пунктах. Про це повідомила українська сторона Спільного центру з контролю і координації, передає прес-центр штабу АТО.
«Особливо цинічно те, що зведення фортифікацій і розміщення на них військової техніки та озброєння здійснюється в межах населених пунктів і в безпосередній близькості до житлових будинків мирних громадян України на тимчасово непідконтрольній уряду України території», — зазначили в СЦКК.
За даними українських верифікаторів, порушення з боку бойовиків зафіксовано в східній частині міста Кальміуське Донецької області. Там техніка і військовий об’єкт розташовані біля житлового будинку. Також виявлено окопи й траншеї на відстані не більш як 300 метрів від села Калинове-Борщувате Луганської області й безпосередньо навколо житлового сектору села Стила Донецької області.
Порушення режиму тиші переважно припадає на світлу пору доби. За добу (дані на 09.01) у зоні АТО зафіксовано шість ворожих обстрілів.
Так, за даними штабу, на луганському напрямку ворог понад чотири години обстрілював позиції української армії в районі Світлодарської дуги: «Спочатку бойовики із великокаліберних кулеметів, за підтримки мінометів 120 мм, провокували захисників Луганського й випустили неподалік цього населеного пункту майже півсотні боєприпасів, а потім з кулеметів і гранатометів вели вогонь на підступах до Світлодарська».
На донецькому напрямку окупанти стріляли з важких мінометів калібру 120 мм по захисниках Павлополя, а з озброєння БМП, гранатометів і кулеметів — поблизу Талаківки. Біля Новотроїцького противник також активізувався в обідню пору. Зазначається, що переважно загарбники застосовували тут стрілецьку зброю, зокрема снайперську, а потім посилили тиск — додали гранатомети.
Як повідомляють у прес-центрі АТО, у цьому районі наші захисники були змушені дати ворогу адекватну відповідь зі стрілецької зброї та гранатометів.