Хмельницька область стала першою в країні, де наприкінці 2017-го було створено нове підприємство — Службу місцевих автодоріг. А вже з початком нового року автомобільні дороги загального користування місцевого значення перейшли із сфери управління Служби автодоріг у Хмельницькій області до сфери управління Хмельницької обласної державної адміністрації. Після підписання актів приймання-передачі на баланс управління регіонального розвитку та будівництва ОДА передано 811 автомобільних доріг загального користування місцевого значення загальною довжиною понад п’ять тисяч кілометрів.

Тепер новостворене підприємство виступатиме замовником та проводитиме технічний нагляд за будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автодоріг місцевого значення.
На балансі Служби автодоріг у Хмельницькій області залишились лише автошляхи державного значення загальною довжиною у дві тисячі кілометрів.
Усі ці зміни впроваджують заради однієї мети — привести в порядок дороги і оновити шляхову мережу краю. А головне — отримати стабільні джерела фінансування для ремонту та догляду за ними.
Протягом минулого року в області відбувався експеримент із співпраці митниці та органів виконавчої влади, під час якого мобілізовувались внутрішні матеріальні резерви. Як повідомив заступник голови ОДА Володимир Кальніченко, тільки завдяки цьому проекту на ремонт автомобільних доріг загального користування було залучено майже 160 мільйонів гривень. За його словами, фінансова допомога дорожній галузі Хмельниччини з боку держави була найкращою за останні роки. Загалом на ремонт та упорядкування шляхів область отримала майже чотириста мільйонів гривень.
На місцях сподіваються, що у новому році набрані темпи вдасться не тільки зберегти, а й примножити. Вже визначені ділянки, на яких буде зроблено основний акцент. Зокрема, планується провести ремонт на ділянці від Хмельницького до селища Війтівці. Тут буде оновлено понад тридцять кілометрів автодороги.
Активно ремонтуватиметься частина дороги Житомир — Чернівці, що проходить через Хмельниччину. Особливу увагу дорожники приділять аварійно-небезпечній ділянці, прозваній у народі «тещиним язиком», на якій сталося чимало аварій. На Подільському серпантині планують завершити капітальний ремонт мосту через річку Мукша і одночасно розширити проїзну частину ще однією смугою.
Ремонтні роботи проводитимуться також і на автодорозі Городище — Рівне — Старокостянтинів, зокрема на ділянці між містами Шепетівка та Славута. А якщо вдасться знайти альтернативні джерела фінансування, завершать будівництво другої черги обходу райцентру Дунаївці.
Чималі завдання в цій галузі ставить перед собою і влада на всіх рівнях, і об’єднані територіальні громади. Вони також підготували багато проектів з ремонту доріг. І хоча здебільшого обмежуватимуться ділянками поблизу своїх населених пунктів, проте загальна довжина вимірюватиметься сотнями кілометрів.

Підготувала власний кореспондент у Хмельницькій області
Ірина КОЗАК.