Найбіднішими й економічно відсталими областями в Болгарії є Видинська, Монтанська та прилегла до них Врачанська. Тут людям дуже важко знайти роботу, а молодь взагалі не бачить перспектив для свого розвитку. Після закінчення школи хлопці й дівчата будь-що намагаються вступити до вузів Софії, Пловдива, Велико-Тирново або влаштуватися на будь-яку роботу на чорноморських чи гірських курортах. Нещодавно болгарський телеканал «Нова телевізія» повідомив, що в цих областях група ініціаторів почала збір підписів за проведення референдуму про вихід із Болгарії і входженні до складу Румунії.
Ініціатор збору підписів Борис Камєнов з Видина заявив, що люди незадоволені високим рівнем корупції не тільки в північно-західних областях, а й по всій Болгарії, а також тим, що влада не так рішуче бореться з хабарниками, як у сусідній країні. Крім того, в Румунії набагато нижчий рівень безробіття, продукти харчування дешевші, а зарплати вищі, ніж у Болгарії.
Але не всі місцеві жителі згодні з думкою організатора збору підписів і пропонують йому не бігти до сусідів, а рішуче боротися за покращення життя у цих областях. «Я народилася в Болгарії, росла і вчилася тут, тому не збираюся до іншої країни назавжди. Нам усім разом треба тут наводити порядок», — рішуче відповіла ініціаторові збору підписів мешканка Видина.

Олександр БІЛИК.