ЛУЦЬК:

На міжнародній магістралі М-07 Київ—Варшава неподалік від міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ягодин» відбулася акція протесту. Протягом майже восьми годин — з 9-ї до 17-ї — її учасники блокували шосе, безперервно рухаючись пішохідним переходом. У такий спосіб приблизно 70 громадян висловлювали своє незадоволення змінами до Податкового кодексу України щодо встановлення нових митних правил на ввезення товарів у країну.
 

Зокрема йдеться про закон № 6776-д, який вводить податкові обмеження на часте ввезення товарів з-за кордону, який вступив у дію 1 січня. Відтепер правила безмитного ввезення товарів в ручному або супровідному багажі на суму до 500 євро і завважки до 50 кг діятимуть для тих, хто був відсутній в Україні понад 24 години і в’їжджає в країну не частіше, ніж один раз на 72 години. За частішого в’їзду без податків можна ввезти товарів на суму тільки до 50 євро.

Своїми діями протестувальники створили незручності для тисяч учасників дорожнього руху по цій важливій магістралі. Охорону порядку забезпечувало понад 40 поліцейських.

Акція викликала негативну реакцію не лише у водіїв і пасажирів, які того дня планували перетнути кордон з Польщею, а й у більшості користувачів соцмереж.

— Хочеш займатися бізнесом, то реєструйся підприємцем, розмитнюй товар та торгуй, — вважає користувач Іван.

— Мітингувальників не хвилює, що комусь терміново потрібно додому, бо хворі батьки чи самі діти залишилися... Їх не турбує, що від цього страждає економіка держави, її міжнародний престиж, тисячі людей. А патрульним — респект: допомогли і словом, і ділом, — висловила свою позицію Варвара.