У четвер у Софії в Національному театрі імені Івана Вазова відбулася урочиста церемонія передачі головування в ЄС Естонією Болгарії. Але ще за день до цієї події жителі болгарської столиці відчули всі принади тимчасового перенесення європейського центру до свого міста.

До позитиву можна віднести ретельне прибирання всіх центральних вулиць від сміття і бруду, відновлення освітлення в районі будівель, де відбуватимуться основні заходи під час болгарського головування. У середу в Софії урочисто було відкрито відремонтовану ділянку бульвару Брюссель, який зв’язує центр міста з 
аеропортом. 

З нагоди євроголовування Болгарський народний банк (БНБ) випустив пам’ятну монету номінальною вартістю у 10 левів (5 євро), викарбувану з чистого срібла із частковою позолотою. Два дні біля Болгарського народного банку стояли багатогодинні черги за цим раритетом. В одні руки продавали по одній монеті за 66 левів (33 євро), і її тираж у 3000 на третій день вичерпався. Щоправда, міністерство болгарського євроголовування позачергово придбало 1000 таких монет як подарунок для високопоставлених гостей. Тим, кому вдалося її купити в банку, нумізмати одразу давали потрійну ціну. Але фахівці радили почекати з продажем, бо вже до кінця головування Болгарії її вартість зросте в десятки разів. Крім цього, БНБ викарбував розмінну монету номіналом у 2 леви з логотипом головування тиражем у 500 000 штук. Її також вручатимуть єврочиновникам як сувенір. 

Мабуть, на цьому перелік принад вичерпується.

І починаються проблеми для городян у вигляді повністю перекритого центру міста не тільки для автомобілів, а й для пішоходів. А біля Національного палацу культури й Народного театру імені Вазова, де проводитимуться основні заходи, запроваджується найсуворіший режим пересування громадян. Більшу частину цього півріччя жителі й гості Софії не зможуть гуляти та відпочивати в парку біля палацу і у сквері біля театру. Особливо це засмутило шахістів, які цілими днями просиджували на лавочках біля театру. І всі ці заборони діятимуть шість місяців, що для недисциплінованих власників автомобілів, які їздили де завгодно й паркувалися навіть на тротуарах у центрі міста, стане справжньою прикрістю.

Стартом головування своєї країни в ЄС вирішили скористатися і кілька груп протестувальників. У четвер у Софії було проведено 9(!) акцій. На захист Стамбульської конвенції, яку з різних причин не ратифікував парламент країни, проти низьких зарплат, пенсій і порушення прав пенсіонерів, «за» і «проти» будівництва другої підйомної споруди на гірськолижному курорті Банско, розташованому біля підніжжя гори Пірин. Дуже ефективний хід вигадала профспілка працівників поліції. Ще за п’ять днів до урочистої події уздовж траси, що веде з аеропорту до центру Софії, на замовлення профспілки було встановлено рекламні щити, на яких англійською мовою повідомлялося, що зарплата болгарських поліцейських у 360 євро найнижча у Євросоюзі й вони вимагають її підвищення. У середу вранці хтось із чиновників розпорядився зняти цю «рекламу», що «ганьбить» Болгарію. Про це дізнався прем’єр-міністр Бойко Борисов і прямо на черговому засіданні уряду, яке вперше відбувалося в одному з оновлених залів відремонтованого Національного палацу культури, зажадав від міністра євроголовування негайно повернути всі щити на місце, а також не обмежувати права жодної групи протестувальників. А потім уже й міністр Ліляна Павлова заявила в ефірі телеканалу BTV: «Нехай протестують. Головування — це справа чи то уряду, чи то кожного з нас, чи то моя особиста, але всіх болгар». На її думку, акції протесту — внутрішня справа країни, і тому вони не вплинуть на імідж Болгарії.

Справді, акції протесту не змогли вплинути на загальну атмосферу святковості й урочистості, яка панувала в останні дні в болгарській столиці, а особливо в історичний для Болгарії день — 11 січня. Пересічні люди сподіваються, що євроголовування внесе не тільки розмаїття у їхнє життя, а й змінить його в ліпший бік. Майже кожний рядовий болгарин міркує приблизно так: адже не можуть лідери Євросоюзу не відреагувати на те, що зарплати й пенсії в Болгарії набагато нижчі, ніж в інших країнах, що громадський транспорт тут давно застарів і тільки забруднює повітря, яке в Софії і без того забруднене значно більше, ніж у Берліні чи Парижі, а в магазинах продукти якості нижчої, ніж у їхніх країнах...

У болгарських чиновників амбіційніші очікування у вигляді одержання додаткових коштів із єврофондів, запрошення країни до Шенгенської зони, сфокусованої уваги європейців на їхніх ініціативах з прискорення євроінтеграції Західних Балкан і збереження безпеки в цьому неспокійному регіоні.