МЗС Туреччини запросило послів Росії та Ірану для того, щоб звернути увагу країн, які вони представляють, на порушення армією Сирії кордонів зони деескалації в Ідлібі, за яку відповідає Туреччина. Турецьке видання Daily Sabah повідомило, що дипломати попросили послів передати владі Росії та Ірану свою занепокоєність діями Башара Асада й припинити порушення кордонів. За заявою міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта 

Чавушоглу, урядові війська Сирії під приводом боротьби з терористами ведуть атаки на опозицію в провінції Ідліб і напередодні наміченого на 28—30 січня Конгресу національного діалогу Сирії у Сочі навіть захопили на південному сході Ідліба кілька населених пунктів.

Раніше з дипломатичних джерел в Анкарі турецьким ЗМІ стало відомо, що про занепокоєність влади Туреччини порушеннями домовленостей про «зони деескалації» у Сирії було минулими днями доведено до відома країн-гарантів Астанинських домовленостей як військовими, так і дипломатичними каналами. Але, незважаючи на це, порушення домовленостей Башаром Асадом тривали.

На засіданні круглого столу в інформаційному агентстві «Анадолу» Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина сприймає дії армії Асада не як звичайний факт порушення режиму перемир’я, а як порушення кордонів «зони деескалації», окреслених країнами-гарантами в Астані. Нагадаємо, що в Сирії створено чотири зони деескалації: одна в Ідлібі, друга — на північ від міста Хомс, третя — у районі Східної Гути, у передмісті Дамаска, й четверта — у провінції Дераа.

Міністр закордонних справ Туреччини наголосив, що Іран і Росія повинні виконувати свої зобов’язання в Сирії як країни-гаранти режиму перемир’я і зупинити режим Башара Асада. «Сили режиму Асада просуваються на прикордонній території. Їхні наміри нам зрозумілі», — зазначив він.

Говорячи про майбутній Конгрес національного діалогу по Сирії у Сочі, міністр наголосив: Анкара вже заявляла, що не братиме участі в одних заходах з організацією YPG, яку вважає сирійським крилом Робітничої партії Курдистану, визнаної в Туреччині терористичною організацією.