Зміна процедури голосування за омбудсмена з таємної на відкриту зашкодить Україні та понизить статус самого омбудсмена. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв.

«Те, що було зроблено зі зміною процедури голосування, дуже шкодить Україні на міжнародному рівні і знижує статус омбудсмена. За міжнародними стандартами омбудсмен, що обирається парламентом, має обиратись таємно, щоб забезпечити його політичну незалежність», — сказав він.

Сергій Алєксєєв пояснив, обраний за відкритою процедурою голосування омбудсмен знатиме, хто саме його підтримав і це може бути одним з важелів впливу на нього та його рішення. Через це, за міжнародними стандартами, обрані відкритим голосуванням омбудсмени мають категорію «В», а таємним — категорію «А».

«І у нас омбудсмен з категорії «А» перейде в категорію «В». Це значить, що він не зможе брати участь у певних міжнародних заходах. Тобто через якісь кадрові питання ми понизили статус омбудсмена», — пояснив він.

Як нагадав Сергій Алєксєєв, зміна процедури голосування була ухвалена парламентом під час голосування за нову редакцію закону «Про Конституційний Суд України» і передбачена її Перехідними положеннями. Тому він разом з колегами вніс до Верховної Ради законопроект щодо повернення до таємної процедури голосування.

«Я наполягатиму на тому, щоб незалежно від того, хто стане новим омбудсменом, ми повернулися до таємної процедури голосування», — наголосив народний депутат.