Єгипетські курорти на Червоному морі — Хургада та Шарм-ель-Шейх, що мають світову популярність, — приваблюють туристів дуже чистою водою, різноцвіттям підводного царства, де величаво пропливають сотні риб, прекрасною погодою, екзотикою, великою кількістю фруктів у будь-яку пору року, надзвичайно цікавими екскурсіями.

Ці екзотичні морські курорти популярні в Україні. І потік туристів із нашої країни до Єгипту завжди був потужним із причин, про які йшлося вище. З 2015 року, після катастрофи в небі над Синайським півостровом літака, що виконував рейс із Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга, уряд Російської Федерації ухвалив рішення про заборону чартерних рейсів зі своєї країни до Єгипту. В 2016 — 2017 році туристична галузь Єгипту опинилася на межі повного провалу — закривалися висококласні готелі на морському березі, без роботи залишилися десятки тисяч людей, які працюють у турбізнесі.

«Донором-рятівником» туризму в Єгипті, не в переносному, а в буквальному значенні слова, стала Україна. Сьогодні щотижня 55 чартерних рейсів прибувають на берег Червоного моря з туристами з України. На табло аеропорту Шарм-ель-Шейха сьогодні значаться рейси із Києва, Одеси, Львова, Вінниці, Запоріжжя, Дніпра, Херсона.

Єгипет буквально закохався в Україну. Сьогодні в готелях обслуговуючий персонал почав вживати слова українською мовою. У ресторанах готують українську їжу: борщ, вареники, деруни, голубці, пироги, узвар.

Українські прапори розвіваються на щоглах прогулянкових катерів. У курортному районі «Сохо» під час роботи світломузичного фонтана звучать українські народні та сучасні пісні, прапори України вивішуються на балконах готельних номерів.

У ресторані одного з п’ятизіркових готелів, розташованого прямо на морському березі, відпочивальників зустрічають копії київських пам’ятників — Батьківщина-мати, арка Дружби народів, пам’ятник засновникам Києва, колона на Майдані Незалежності.

У рекреаційній зоні розташовані макети з гербами всіх обласних центрів України.

Єгиптяни розповідають у бесідах з туристами, що відкрили для себе нову країну за назвою Україна, в якій живуть добрі, веселі, щиросердечні люди. До речі, багато хто тепер хоче побувати в Україні, щоб побачити нашу країну.

Одеса — Шарм-ель-Шейх —Одеса.

Фото Людмили ВОРОНКОВОЇ.