Передумов для кардинальної зміни ситуації на Донбасі поки що немає. Про це, відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо прогнозованого розвитку подій на південному сході нашої країни цього року, сказав член профільного комітету Верховної Ради України, народний депутат України Дмитро Тимчук.

За його словами, такий висновок робиться на основі інформації, одержуваної в режимі он-лайн.

— Мені не зрозуміло, чим керуються ті, скажемо так, експерти, які кажуть, що Путін іде з Донбасу. Нині спостерігаємо дивну картину. Взаємовиключні параграфи. З одного боку, РФ справді скорочує фінансову підтримку «ДНР»/«ЛНР». З другого, а це стосується військової складової, не видно жодних передумов того, що Росія збирається залишити південний схід нашої країни. Навпаки. Кінець минулого — початок цього року ознаменувався чіткою установкою штабу 8-ї загальновійськової армії ЗС РФ, якій підпорядковані військові формування «ДНР»/«ЛНР», про те, щоб терміново провести доукомплектування частин окупаційних військ. Іде також поставка техніки й озброєнь із Росії. Поставляються нові артилерійських системи, наприклад, «Нона». Силами російського «воєнторгу» проводиться переозброєння більш ефективними зразками техніки. Створюють запаси боєприпасів і пально-мастильних матеріалів.

Думаю, якісь зміни на Донбасі ми зможемо побачити після виборів у РФ. Поки що Путін не йде з Донбасу ще з тієї причини, що велика кількість росіян підтримує агресію проти України. І якщо Путін, як кажуть любителі «русского мира», «зіллє Новоросію», виборці цього не схвалять.

Однак підшкірний жир у РФ теж тане. Санкції, погіршення економічної ситуації, Крим, який потребує істотних грошових уливань, — усе це дається взнаки. Після виборів Кремль запропонує росіянам затягти паски посильніше і, гадаю, шукатиме способи відмовитися від своїх найвитратніших авантюр. Зрозуміло, що від Криму Москва не відмовиться. А от щодо Донбасу можливі варіанти. Адже ця авантюра не варта витрачених коштів і зовнішньополітичних втрат, яких зазнає РФ.

Із повідомлень групи «ІС»:

«Згідно з розпорядженням командування 8-ї загальновійськової армії ЗС РФ, на додачу до наявних у розпорядженні окупантів з «1-го АК ДНР» 18 одиниць 120-міліметрових артсистем 2Б16 НОНА-К як мінімум дві мотострілкові бригади й один полк «1-го АК ДНР» одержать загалом ще не менше 20 одиниць цих знарядь. Надходження очікується найближчим часом. Основне призначення — озброєння мобільних вогневих груп, що оперують на передньому краї.

Російське окупаційне командування вживає термінових заходів у зв’язку з можливими поставками Україні з боку США переносних протитанкових ракетних комплексів «Джавелін». Зокрема, одночасно в «1-й АК ДНР» і «2-й АК ЛНР» віддані розпорядження про проведення робіт з установки на наявну бронетехніку додаткових засобів пасивного й активного захисту, командирам частин і підрозділів віддані вказівки щодо пошуку «більш ефективних способів захисту бронетехніки». Також керівництвом Міноборони РФ поставлене завдання науково-дослідним інститутам МО РФ у найкоротший термін провести розроблення обладнань для захисту бронетехніки від боєприпасів з тепловим наведенням (ІЧГСН), установку й серійне виробництво яких можна буде запустити силами штатних інженерно-технічних частин і підрозділів 1-го і 2-го АК».