Прокуратура Запорізької області розпочала розслідування за фактом відмови священика УПЦ МП відспівати трагічно загиблого малюка.

Прес-секретар Генпрокуратури Лариса Сарган на своїй сторінці у Фейсбуці написала: «До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), стосовно вчинення окремими представниками Запорізької єпархії

Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), ГО «Союз православний «Радомир» та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень у Запорізькій області та інших регіонах України».

Встановлено, що представники Запорізької єпархії УПЦ МП допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

«Крім того, деякі представники зазначених релігійних організацій останнім часом допускають висловлювання за єдність слов’янських православних народів під духовним наставництвом Російської православної церкви (РПЦ).

Серед прихожан храмів розповсюджується інформація про необхідність об’єднання України з Росією та засуджується європейський напрямок розвитку нашої держави, засуджується проведення антитерористичної операції, а також виправдовуються агресивні дії Російської Федерації щодо України», — зазначають у відомстві.

Лариса Сарган також наголошує, що «указані особи засуджують спілкування представників церкви українською мовою, чим принижують національну честь громадян України». Напередодні стало відомо про конфлікт через використання української мови одним із кліриків на зборах Запорізької єпархії УПЦ МП. Присутні обговорювали позицію ієрея Анатолія (Ревтова), котрий у соцмережах критикував прокремлівський курс Московського патріархату, співпрацював із волонтерами та підтримував бійців АТО. Священнослужитель звернувся до присутніх українською, чим викликав різке невдоволення. «...Відразу як закричали: «Говорите по-русски». Я їм кажу:

«Українська — моя державна мова». А потім до мене підбігає секретар єпархії, каже: «Ти коли до нас прийшов чотири роки тому, ти говорив російською». Відповідаю йому: «Але після цього ваша держава напала на мою державу. Люди змінюються, я змінився». Вони кричали, штовхалися, думав, ще й поб’ють», — розповів священик. Про УПЦ МП він каже: «Ця церква не є українською. Вона використовує гроші України, заробляє на ній і одночасно ненавидить її. Яка це українська церква, якщо в ній ікона царя висить?» Священик заявив, що не може далі служити в Московському патріархаті.

Слідство доручено управлінню СБУ в Запорізькій області.

Тим часом Національна гвардія разом із поліцейськими взяла під посилену охорону храми на Запоріжжі. Правоохоронці намагаються попередити можливі підпали церковних об’єктів та інші протиправні дії.