Парламент Республіки Македонія ухвалив нову редакцію закону про мови, згідно з якою албанська мова визнається офіційною у всій країні. Раніше такий статус вона мала лише в тих регіонах, де албанське населення становило більшість.

Із 120 депутатів парламенту за це проголосувало 69. Депутати від опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ, які з грудня бойкотують парламентські засідання, і цього разу не брали участі в голосуванні, оскільки вважають прийнятий закон антиконституційним. Колишня правляча партія виступила з офіційною заявою, в якій зазначено, що цей закон завдасть шкоди єдності македонського суспільства. «Двомовність створить хаос у сфері юриспруденції і призведе до неефективності державних інститутів», — йдеться в документі.

Відтепер на македонських денарах (місцева валюта, яку не слід плутати із сербськими динарами), на всіх прикордонних пунктах на в’їзді до країни мають з’явитися написи албанською мовою, як і на табличках, установлених на всіх державних установах. Крім того, етнічні албанці можуть вимагати, щоб їхня мова у національному масштабі використовувалася в адміністративних, судових, поліцейських та інших подібних офіційних установах, включаючи лікарні. У парламенті албанська мова може використовуватися депутатами, обраними етнічними албанцями.

Прийняття закону про мови в новій редакції було однією з умов чотирьох політичних партій, що представляють інтереси етнічних албанців у парламенті, при входженні до коаліції із Соціал-демократичним Союзом Македонії Зорана Заєва. Новій коаліції вдалося відсторонити від керування країною партію ВМРО-ДПМНЄ, яка була при владі з 2006 року.

Під час дебатів з мовного питанню депутат від найчисленнішої албанської партії Демократичний союз за інтеграцію Артан Грубі заявив: «Македонія виграє від цього закону, який заспокоїть міжетнічні відносини в країні».

Закон про мови в Македонії набуде чинності після його підписання президентом країни.