Міський голова Вінниці Сергій Моргунов (на знімку) за результатами загальнонаціонального голосування в рамках проекту «Рейтинг українських мерів-інноваторів» набрав найбільше голосів.
 

Понад 13 тисяч респондентів узяли участь в інтернет-голосуванні, з них 38 відсотків підтримали кандидатуру керівника громади міста над Південним Бугом. Другий результат у міського голови Житомира Сергія Сухомлина (27 відсотків), третій — в очільника громади міста Тростянець на Сумщині Юрія Бови (21). Ініціатори проекту з ГО «Міжнародний саміт мерів» ставили за мету визначити міста (з населенням до 500 тисяч осіб), де найбільш успішно упроваджують інноваційні технології, спрямовані на поліпшення життя містян. Головним критерієм оцінки стала дієвість таких технологій. Застосування їх на практиці. Зокрема, у Вінниці члени журі відзначили активну співпрацю міської влади з громадою. Торік у місті створено два майданчики для такого діалогу й прояву ініціатив містян, зокрема підприємців. Один із них — NGO-хаб для обговорення важливих питань у житті міста; другий — центр ІТ-підприємництва i HUB, що сприяє розвитку ІТ-сфери. Обидва розташовуються в одному приміщенні тільки на різних поверхах. Трохи раніше у Вінниці запроваджено онлайн-чат «Цілодобова варта», що діє на сайті міськради. У будь-яку пору доби тут приймають звернення громадян (в електронній формі і телефонному режимі) з питань житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, освіти, транспорту тощо. Високу репутацію мають центри з надання адмінпослуг «Прозорий офіс», досвід яких вивчають керівники громад з інших міст держави.

— Перемога міського голови у престижному проекті — це результат роботи всієї нашої команди, — так прокоментував Сергій Моргунов підсумки голосування. — І не тільки посадовців міськради, а й депутатів, громадських активістів, громадян, небайдужих до розвитку рідного міста.

Про активність міського голови Вінниці свідчить ще один рейтинг. Центр суспільно-політичного моніторингу «Вектор» проаналізував кількість і якість згадувань у ЗМІ вінницьких посадовців у 2017 році. Медійна першість серед них дісталася Сергію Моргунову. До того ж тільки сім відсотків повідомлень по-
значені критичним змістом. Організатори дослідження зазначають, що не брали до уваги інформацію з ресурсів, підконтрольних владі.

Вінниця.

ДОВІДКОВО

Сергій Моргунов, якому в липні нинішнього року виповниться 50, на посаді міського голови Вінниці з листопада 2015-го. До того півтора року виконував обов’язки керівника громади. Ще раніше працював секретарем міськради. Випускник Чернівецького національного університету імені Федьковича, за фахом історик. За час його роботи два роки поспіль Вінницю визнано містом для кращого проживання.

Місто над Бугом одне з небагатьох отримало Європейську енергетичну відзнаку. Городяни схвально оцінили транспортну реформу. Звичайно, не всі позитивно ставляться до роботи міського голови.

У нього чимало опонентів. Однак ті зміни, що відбуваються на краще, очевидні, вони додають авторитету керівнику громади і депутатському корпусу.

Фото надано автором.