Пропозиція Путіна щодо передачі української корабельної, авіаційної та бронетехніки, захопленої російськими окупантами в Криму, — один із кроків кремлівського режиму напередодні президентських виборів у РФ. Так вважають експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), передає інформагентство «ОПК».
Зокрема, на переконання фахівців ЦДАКР, наближення терміну введення США жорстких санкцій проти РФ (в тому числі, проти найближчого оточення Путіна) примушує його йти на демонстрацію готовності до пом’якшення позиції стосовно України. «Ця пропозиція перебуває у тій же площині, що й «миротворчі ініціативи» кремлівського режиму щодо ситуації на Донбасі (які, найімовірніше, буде оголошено 16—18 лютого 2018 року на 54-й Мюнхенській конференції на зустрічі міністрів МЗС в нормандському форматі), а шантаж з «виходом та поверненням» російських представників із СЦКК також входить в арсенал кремлівських політтехнологів», — зазначив директор центру Валентин Бадрак.
Він прогнозує, що кількість подібних «ідей», спрямованих на шантаж, залякування, а, з другого боку, на демонстрацію «готовності до пом’якшення позиції» генеруватиметься Кремлем з геометричною прогресією по мірі наближення виборів. «Так само наростатиме інтенсивність антиукраїнських інформаційних операцій (останній приклад — звинувачення України в поставках вибухівки для атаки російської авіабази Хмеймім у Сирії)», — вважає експерт.
На переконання аналітиків ЦДАКР, необхідно чітко виробити цілісну позицію України: до президентських виборів у РФ не йти на жодні нові переговори, консультації, пропозиції Росії, не піддаватися на її провокації, а також активно й потужно здійснювати контрінформаційні акції проти РФ.
За наявною інформацією, починаючи з квітня 2014 року, коли російська сторона заблокувала переговори з Україною щодо можливого формату повернення захопленого українського озброєння та військової техніки (ОВТ), представники ЧФ РФ здійснюють постійне знищення українського ОВТ. Зокрема, українські кораблі (наприклад, найбільш боєздатні  ВДК «Костянтин Ольшанський», корвети «Тернопіль» та «Луцьк») використовуються як «донори» для російських кораблів тих самих проектів — тобто, їх розбирають на комплектуючі для ремонту кораблів ЧФ РФ.
У зв’язку з цим, найбільш ймовірно, що український корабельний склад (так само, як і авіаційний та бронетехніка, а також системи ППО) зараз знаходиться на окупованому РФ півострові у непридатному для використання стані. Виходячи з досвіду розподілу ЧФ СРСР (у 1990-ті роки), Москва за жодних умов не передаватиме Києву нашу техніку в справному стані. Ремонт та відновлення боєздатності ОВТ потребуватиме значних коштів. Причому цей процес поставить Україну у залежність від Росії і стане приводом для реалізації потужної антиукраїнської інформаційної кампанії.