На валютному ринку України учора гривня продовжила втрачати позиції. Національний банк знизив офіційний курс гривні на 10 копійок, встановивши його на 15 січня на рівні 28,54 гривні. Про це йдеться в даних регулятора.
Раніше банкіри переконували, що зміцнення гривні може початися вже на початку лютого, й схоже, що у Нацбанку досі не втрачають оптимізму, пояснюючи коливання курсу сезонністю.
«Уже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують майже половину пропозицій валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиску на курс гривні», — наголошує у коментарі заступник голови НБУ Олег Чурій.
На його думку, ці сезонні чинники є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і з початку січня цього року. «Для пом’якшення впливу цих чинників Національний банк продовжує зберігати присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку поточного року Національний банк продав іноземної валюти на суму 53,5 млн дол. США, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Національний банк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби — міжнародні резерви становили 18.8 млрд дол. США на початок січня», — запевнив О. Чурій.
Разом з тим у Нацбанку зазначають, що дія тимчасових чинників на початку року надалі може бути нівельована завдяки сприятливому впливу фундаментальних факторів, у тому числі зовнішньої цінової кон’юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було у 2017 році. Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року, — курс гривні девальвував за минулий рік лише на три відсотки, попри окремі періоди посилених коливань.