Буряково-цукровий сезон виявився вдалим для Хмельниччини. Солодкі корені виростили на майже 38 тисячах гектарів. Хоча посіви були на рівні попередніх років, проте урожай отримали значно вищий. Середня врожайність — 539 центнерів з гектара. При тому, що по країні цей показник досягнув лише 469 ц/га. За врожайністю Хмельниччина посіла одне з чільних місць серед інших областей.

Ось такі бурякові кагати по кілька тижнів чекали на полях своєї черги для відправки на цукрозаводи.

Фото автора.

Загалом аграріям краю вдалось накопати майже 2 млн тонн сировини. Значну її частину переробляли п’ять цукрових заводів. У такому складі цукропереробна галузь області працює кілька років поспіль. Чотири підприємства уже завершили сезон цукроваріння. На Наркевицькому заводі роботи ще тривають, однак і там вийшли на фінішну пряму. Втім, на бурякових полях ще де-не-де можна зустріти кагати. А з осені доводилося спостерігати картину, коли викопані буряки лежали на полях по кілька тижнів. Вивозили їх доволі повільно, і, як пояснювали робітники, тільки після того, як отримували дозволи від цукроварів.

Таке затягування з переробкою фахівці аж ніяк не пов’язували із перевантаженістю як самих аграріїв, так і цукрозаводів. Навпаки, серед працюючих підприємств є такі, котрі в змозі переробляти до шести тисяч тонн сировини за добу. Однак на повну потужність не працював жоден завод. Причини дещо занижених темпів називають різні.

Спочатку виробничники побоювались перебоїв із газопостачанням чи зростання цін на блакитне паливо, тому і не накопичували на своїх територіях багато буряків. Однак всі ці побоювання виявились марними.

Доволі обережними були і там, де доводиться використовувати старе обладнання. Виробничі темпи навмисне стримували, щоб не наразитись на позапланові ремонти.

Не відкидають і ще один «стримуючий» чинник: сезон цукроваріння навмисне затягнули, щоб дати змогу працівникам отримати роботу і заробітки.

Та, як би не було, на заводах Хмельниччини вдалось зварити майже 300 тисяч тонн цукру. Цього з лишком вистачить і для внутрішнього споживання області, і для продажу.

Хмельницька область.