На Вінниччині, користуючись необізнаністю місцевих мешканців, вигони для худоби передають у власність тим,  хто ближче до влади 

Без пасовища залишили череду в селі Михайлівка, що неподалік від Вінниці. Поле, на якому десятки років випасали худобу, опинилося у власності обласного чиновника, його родини і ще декількох жителів обласного центру.

Така само ситуація склалася у деяких інших населених пунктах краю. Власниками пасовищ стають здебільшого ті, хто не проживає у селі. Як їм вдається отримати землю? Парадокс ситуації в тому, що чиновники, які опікуються земельними питаннями, стверджують: усе робиться на законних підставах. Позбавляти людей можливості випасати власних корівок це законно?..

У круторогих одна дорога — на забій
 
— На ріллі худоба не пасеться, а іншого місця для випасу у нас немає, — каже Надія Кадіра, в. о. сільського голови села Гуменне (до складу цієї сільради входить Михайлівка. — Авт.). — Після того, як пасовище переорали, 60 корівок опинилися на прив’язі. Бо гнати їх на пасовище в іншу частину села далеко — треба витратити понад годину. І це тільки в один кінець. Та ще й уздовж автомобільної траси. І там своя череда є — випасають понад 60 корів.
 
За селом Михайлівка переорали понад 20 гектарів пасовища. Так стверджує пані Кадіра. Сталося це у ніч з 11 на 12 січня. Селянам не вдалося зупинити техніку. Щоб привернути увагу, вони перекрили автомобільну трасу міжнародного значення («Голос України» розповідав про це в матеріалі «Трактор на пасовище загнали вночі...» за 13.01.2018). Тракторист продовжував роботу також протягом дня. З самого ранку ініціативна група з Михайлівки зустрічалася з керівництвом поліції Вінницького району й області, після того була ще одна зустріч — з головою Вінницької райдержадміністрації Михайлом Демченком. На ній були присутні представники нових власників землі. На всі прохання селян зупинити оранку, їм відповідали, що земля надана у власність на законних підставах. До речі, від початку і до кінця роботи тракториста на полі ділянку пильнували дужі хлопці. Їх найняли власники, аби не дати можливості селянам «лягти під трактор». Дехто з охорони, за словами селян, скористався балончиком зі сльозогінним газом. Про це йдеться у заявах до поліції.
 
— Закінчилася розмова тим, що нам запропонували... продовжити її окремо з власниками, — обурюється в. о. сільського голови Надія Кадіра. — Про що вже говорити? На ріллі худобу не будеш пасти.
 
— Тепер нашим корівкам одна дорога — на забій, — каже депутат Гуменнівської сільради Людмила Янчинська. — Чиновники, які на словах клянуться, що вони дбають про простих людей, на ділі допомогли не нам. Коли оформляли документи на землю, добре знали, що там випасають худобу. Замість того, щоб роз’яснити, як узаконити пасовище, передали землю у власність тому, хто при посаді, і його родині. Скористалися необізнаністю простих людей. Тепер не перестають повторювати, що кожна людина має право на отримання земельної ділянки. Тільки, чомусь, серед тих, кому дісталося наше пасовище, жодної людини з Михайлівки. Всі вінничани! З чиновником, який перший у списку.
 
Співрозмовниця продовжує з хвилюванням: «Кожну зарізану корівку будемо знімати на телефон і виставляти в Інтернет. Нехай люди бачать, як у Вінницькій області влада дбає про власників корів».
 
«Нас ще й звинувачують...»
 
— Ви знаєте, що нас ще й роблять винними, — ремствує один з мешканців Михайлівки. — Запитують, на якій підставі ми там випасали худобу?! Отакої! Наших дідів, наших батьків про таке не запитували, коли вони пасли там худобу, а тепер... Схоже, скоро ці ненажери стануть доскіпуватися, чому ми взагалі живемо на світі.
 
— Згідно з документами ця земля не значилася під пасовищем, — каже один з представників нових власників. — Тому виникає питання: на якій підставі там випасали худобу? Поле знаходиться за межами села. Кожен громадянин має право на отримання земельної ділянки. Люди скористалися цим правом. Реалізували його. Документально все оформили. Сплачують податки, а користуватися не можуть, бо селяни перешкоджають це робити.
 
Як стверджує співрозмовник, їх перевіряли уже не один раз. Ніхто не виявив порушення. Отож, зазначають власники, порушниками є не вони, а ті, хто перешкоджає їм користуватися земельною ділянкою.
 
— Під час розмови у кабінеті голови райдержадміністрації ми запитували представників власника, чому не дочекалися рішення суду, — розповідає в. о. сільського голови Надія Кадіра. — Нам відповіли, мовляв, судом заборонено тільки відчуження землі, а про її використання нічого не сказано. На ще одне питання, чому вночі взялися орати, кажуть, на такий час їм надали техніку. Словом, ми ще раз переконалися, що простих селян пошили в дурні, всі документи оформлені так, що комар носа не підточить. Виходить, не вони нам заважають худобу випасати, а ми стоїмо їм на заваді. На одне питання нема відповіді: чому чиновники не допомогли оформити пасовище селянам, а зробили це для тих, хто й близько в селі не проживає?
 
Інформація до роздумів
 
Так само, як у Михайлівці, без пасовищ залишилися селяни у деяких інших населених пунктах краю. Зокрема, з проханням порушити цю проблему на сторінках газети звернулися до корпункту жителі села Липівка Томашпільського району. Там ділянка, на якій випасали худобу, також перейшла до рук родини, один з членів якої працює юристом в Одесі. За аналогічною схемою, поза спинами селян, отримали у приватні руки пасовища у селах Агрономічне, Гавришівка, Жабелівка згаданого Вінницького району. За словами одного з сільських голів, який просив не називати його прізвище, спритні ділки «полюють» за вільними ділянками і прибирають їх до рук.
 
Найбільше увагу привертають землі навколо обласного і районних центрів. «Прикро те, що їм у цьому сприяють чиновники, які опікуються земельними питаннями, — каже співрозмовник. — Крайніми роблять нас, керівників громад. Але ж йдеться про землі за межами населених пунктів. Навіщо звинувачувати сільського голову, який не має до них стосунку?.. Чому ж ви, шановні, у руках яких вся інформація про землю, не повідомляєте громаду про те, що на ту чи іншу ділянку хтось накинув оком. Навпаки, підказуєте їм, де є такі землі...
 
Коментар
 
Анатолій Король, керівник районного відділу головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області:
 
— Документально пасовище у Михайлівці не оформлено. Чому цього не зробили, треба запитувати у тих, хто очолював громаду. І наша структура, і районна влада неодноразово проводили наради з сільськими головами, на яких наголошували на необхідності оформити документи на пасовища. Насправді це зробили тільки у декількох населених пунктах району. Михайлівка в їх число не входить, тому й виникли проблеми. Там право власності на ділянку, про яку йде мова, уже закріплено за іншими особами. Зроблено це на законних підставах.