У місті працівникам облуправління Укртрансбезпеки передали три нові мобільні лабораторії габаритно-вагового контролю. Для Держслужби України з безпеки на транспорті було закуплено 78 таких сучасних комплексів, тепер вони надходять у регіони. У передачі мобільних лабораторій взяли участь перші заступники голів Укртрансбезпеки та ОДА В’ячеслав Дідківський і Андрій Пісоцький.

Можливості нових мобільних лабораторій ГВК демонстрували їхні екіпажі.

Досі на Полтавщині, яку перетинають важливі автомагістралі, було тільки два пересувні комплекси ГВК. Та й ті перебували на балансі облавтодору, що має безліч інших завдань, і на сьогодні вийшли з ладу. Натомість профільні інспектори залишалися озброєними фактично тільки жезлами для зупинки фур. За таких умов наша держава, за словами В’ячеслава Дідківського, щороку від руйнування доріг втрачає майже 20 мільярдів гривень. За словами Андрія Пісоцького, обласна влада вже зараз лобіює закупівлю ще двох таких комплексів за рахунок бюджету регіону, а в недалекій перспективі вони мають з’явитися майже в кожному районі. Тим паче за умов, коли з 1 січня тільки на Полтавщині новим господарем семи тисяч кілометрів(!) місцевих доріг стала обласна влада.
Про можливості нової техніки та обладнання, що відповідають стандартам ЄС, присутнім посадовцям і журналістам розповіли працівники Укртрансбезпеки, які стали екіпажами лабораторій на колесах. Комплекси ГВК укомплектовані не лише приладами для зважування великовагового транспорту та вимірювання його габаритів. Скажімо, один із пристроїв здатний зчитувати показники індивідуальних електронних «записників», що стежать за фізичним станом водіїв, зокрема їхнім режимом перебування за кермом і відпочинку. А до кінця року мобільні лабораторії мають отримати доступ до Інтернету. Передовсім для того, щоб створити електронну базу даних про штрафні санкції й, зрештою, кожен штраф оформлювати в онлайн-режимі. За умов, коли стягнення за порушення вагових обмежень передбачені солідні, така прозорість процедури їх накладення вкрай важлива. Посприяють їй і відеокамери, які також планують придбати для інспекторів.
При закупівлі великої партії мобільних лабораторій кожна з них коштувала 1,4 мільйона гривень. І самі машини, і їхнє начиння придбали за кордоном, в Україні все те тільки зводили докупи та переобладнували. Три пересувні комплекси ГВК, які діятимуть на Полтавщині, готові до експлуатації на чотирьох придорожніх майданчиках. Тобто там, де є можливість зупиняти великоваговий транспорт і зважувати його. Невдовзі таких майданчиків у регіоні мають облаштувати значно більше.

Фото автора.