Цього року минає століття від завершення Першої світової війни. Цю пам’ятну дату відзначатимуть у 27 країнах. Вшанувати пам’ять мільйонів жертв планують і на Волині.

На знімках: військове кладовище часів Першої світової війни в селі Тоболи Камінь-Каширського району. Тут поруч лежать воїни обох протиборчих тоді сторін. 

Фото автора.

Нещодавно обласна організація Національної спілки краєзнавців України ухвалила звернення до керівництва області з проханням підтримати громадськість регіону в її прагненні віддати належне подіям тих далеких літ. Як сказано в документі, Волинь майже на чотири роки стала ареною жорстоких битв із застосуванням наймодерніших на той час озброєнь. Тут воювали понад два мільйони солдатів, з яких, за різними оцінками, 350 тисяч загинули, ще сотні тисяч було поранено та скалічено. Про ті події нагадують понад 50 військових кладовищ і братських могил. Навіть через століття в області ще можна бачити залишки траншей, окопів, бетонних капонірів.

Досі ми користуємося спорудженими в ті роки залізничними коліями з Ковеля до Каменя-Каширського й з Володимира-Волинського до Сокаля й Червонограда (Кристинополя).

Події Першої світової не чужі нам ще й тому, що тоді до російської армії було мобілізовано чотири мільйони, а до австро-угорської — понад 300 тисяч українців. Під мобілізацію потрапила майже половина чоловічого населення Волині, десятки тисяч загинули в боях. Утрат зазнало й цивільне населення краю. Понад чверть мільйона волинян евакуйовано на схід, вщент знищено сотні населених пунктів.

Щоб це більше не повторилося, йдеться у зверненні, ми мусимо берегти пам’ять про ті сторінки спільної європейської історії та активно пропагувати справжні суспільні цінності: мирне життя, взаємоповагу і взаєморозуміння.

Пам’ять про загиблих у Першій світовій має відроджуватися і зберігатися за умов додержання загальновизнаного євроінтеграційного принципу — всі вони були солдатами однієї війни. Їхні могили треба впорядкувати й зберегти як символи загальноєвропейської пам’яті та примирення.

Одна з пропозицій краєзнавців Волині — створення меморіалу «Поліський некрополь Великої війни 1914—1918 років» у Камінь-Каширському районі. Планується також провести в березні 2018-го круглий стіл з нагоди 100-річчя обопільного розвалу на Волині фронтового протистояння, а в листопаді — науково-практичну конференцію, присвячену сторіччю завершення Першої світової. До увічнення подій тієї доби має долучитися й молодь, організувавши міжнародний пошуково-дослідницький табір «Пам’ять та примирення». У планах — видання буклета «Шляхами Великої забутої війни».

Слід сказати, що подіям Першої світової на Волині в 2016—2017 роках уже було присвячено кілька науково-практичних конференцій. Краєзнавці долучалися до відновлення військових кладовищ у селі Рудка-Червинська Камінь-Каширського району Волинської і в селі Кухітська Воля Рівненської областей.

Ініціативу краєзнавців уже підтримав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. Сподіваються на підтримку і голови облради Ігоря Палиці та керівництва Камінь-Каширського району.

Волинська область.