Три тисячі кілометрів фронтовими дорогами проїхали за півтора тижні члени Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, щоб передати військовим на Донбасі смаколики і подарунки від волонтерів і київських школярів та підтримати їх піснями. Мобільна група, у складі якої — заслужена артистка України Інеса Братущик, поет і бард Віктор Ткаченко та журналіст Микола Цимбалюк, дала 20 концертів для бійців одного із підрозділів 12-ї бригади армійської авіації, для десантників і розвідників, що служать у різних батальйонах. Перший виступ відбувся у 59-му військово-мобільному госпіталі, де до колядок та щедрівок на сцені долучилися не лише поранені, а й медики.

На знімках: подарунки і пісні для бійців від просвітян та київських школярів.

Як каже Микола Цимбалюк, солдати згодом зізнавалися, що ті колядки творили справжнє різдвяне диво, переносячи кожного з бійців у коло рідної родини. Глядачами на концертах у прифронтових селах, як у Побєді, нерідко ставали і місцеві мешканці. «Присутність тут українських військових позначилася на настроях людей. Принаймні з ними всі намагаються розмовляти українською. Місцеві згадують, що колись їхнє село мало кілька тисяч населення. Нині трохи більше семисот. Глибоких ран завдала війна. Особливо це помітно на східній околиці: вщент зруйновані хати і господарські будівлі, поорана потужними вибухами і окопами земля, — каже Микола Цимбалюк. — Село Побєда лежить порівняно недалеко від українсько-російського кордону і за 50 км від Луганська. На його околиці на початку війни розташовувався штаб оперативного командування «Північ». У вересні 2014-го цю територію накрили вогнем «російські брати». Перед початком обстрілу тут було зосереджено багато військової техніки і майже шість тисяч наших солдатів. Однак частину із них перед обстрілом вивели в інше місце. Російські війська застосували РСЗВ «Смерч». Обстріл українських позицій тривав чотири дні і вівся методично, прицільним вогнем з території Російської Федерації». Тепер у Побєді стоять пам’ятник загиблим захисникам України та капличка, яку звели волонтери. На гранітній плиті під дерев’яним хрестом викарбувані слова з Біблії: «Немає ж любови, кажу вам, Над ту, коли житіє віддам за другів моїх! Амінь!». Військовий капелан отець Олег у присутності військових і просвітян відслужив тут поминальний молебень.
«Це село колись назвали російською, та зараз на повороті до нього вказівник українською і англійською — «Ровеda». До речі, назви автобусних зупинок тут теж дублюються англійською, як у Європі», — зазначає Микола Цимбалюк.
Просвітяни передали бійцям подарунки від учнів двох київських спецшкол із поглибленим вивченням англійської — 159-ї і 324-ї. Діти зібрали різні смаколики, чай, каву, теплі шкарпетки, рукавиці і все це дбайливо упакували в картонні коробки, прикрашені малюнками і різдвяними побажаннями нашим воїнам.
Просвітяни розповідають, що один із восьмирічних школярів у супровідному листі до подарунка написав: «Я знаю, що вам там нелегко. Якщо треба буде моя допомога — телефонуйте мені...». І написав свій номер мобільного телефону...
Тільки-но повернувшись із передової, просвітяни, що взаємодіють із Центром морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України, вже планують нову поїздку до бійців.

Світлана ЧОРНА.
Фото надане Миколою ЦИМБАЛЮКОМ.