Делегація з Албанії на чолі з міністром у справах діаспори Панделі Майко, а також послом Албанії у Польщі й Україні Шпреса Купета та почесним консулом Албанії у Харкові Шахіном Омаровим відвідала село Каракурт Болградського району, в якому компактно проживають етнічні албанці.
Вони побували в місцевій школі на уроці албанської мови, який провела Наталя Кірчева, котра пройшла стажування в університеті Тирани — столиці Албанії. Гості відвідали Свято-Різдво-Богородичний храм. Вони ознайомилися з культурою і традиціями албанців в етнографічній кімнаті, подивилися виступ національних танцювальних і вокальних колективів, взяли участь у круглому столі з представниками влади.
П. Майко запросив українських албанців на Всесвітній конгрес албанців, який відбудеться у листопаді 2018 року в Тирані. Також міністр зазначив, що хотів би бачити там художні колективи каракуртського Будинку культури, оцінивши їхній високий професіоналізм. 
Під час візиту П. Майко назвав унікальним явищем життя каракуртських албанців, які, не маючи писемності, змогли зберегти мову предків, традиції і звичаї свого народу. Однак зазначив, що сучасна албанська мова дуже відрізняється від мови жителів села, які говорять на старому діалекті, маловідомому в нинішній Албанії. І ця мова також потребує ретельного вивчення. «Триста років тому ви пішли з Албанії, сьогодні ми все зробимо для того, щоб ви повернулися», — зауважив він, маючи на увазі поновлення тісних дружніх зв’язків і підтримку з боку прабатьківщини.

Одеська область.