Російсько-окупаційні війська продовжують зривати «різдвяне перемир’я» і обстрілювати позиції ЗСУ із забороненого Мінськими домовленостями озброєння, повідомляє прес-центр штабу АТО.

За даними штабу, на Донецькому напрямку противник у темний час доби застосував 120-мм міномети й випустив три міни цього калібру по захисниках населеного пункту Водяне на Приазов’ї. На Луганському напрямку із гранатометів і великокаліберних кулеметів були обстріляні опорні пункти сил АТО поблизу Луганського, а з міномета калібру 82-мм ворог вів вогонь по захисниках Троїцького.

За добу (дані на 17.01) противник тричі відкривав вогонь по наших позиціях. При цьому українські військовослужбовці вогонь у відповідь не відкривали. У результаті ворожих обстрілів двоє українських воїнів дістали бойові травми. Вони були оперативно доставлені у військовий госпіталь. Стан їхнього здоров’я — задовільний», — йдеться у вчорашньому ранковому зведенні прес-центру АТО.

Пізніше з’явилася інформація про те, що під час виконання бойового завдання в зоні проведення АТО на Луганському напрямку в результаті підриву техніки на невідомому вибуховому пристрої загинули двоє бійців ЗСУ, ще п’ятеро дістали бойові травми.

«Командування сил антитерористичної операції висловлює співчуття рідним і близьким загиблих захисників, які віддали життя за Україну», — йдеться в повідомленні.

Причини й подробиці надзвичайної події з’ясовують. На місці працює оперативна група штабу АТО.

Як і раніше в пріоритеті ремонт і модернізація техніки

За підсумками 2017 року до війська поставлено 1400 нових і модернізованих зразків озброєння й військової техніки. У тому числі 10 літаків, 12 вертольотів, 35 безпілотних авіаційних комплексів. Прийнято на озброєння ЗСУ 21 новий зразок озброєння та військової техніки. Крім цього, до війська поставлено значну кількість боєприпасів і керованих засобів ураження. Про це повідомив заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко, передає прес-служба військового відомства.

Цього року на модернізацію техніки та закупівлю нових зразків ОВТ передбачено майже 16 мільярдів гривень. На думку члена парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони, народного депутата України Дмитра Тимчука, це досить багато, якщо порівнювати зі структурою військового бюджету попередніх років.

За його словами, ми поступово приходимо до цивілізованої структури витрат на оборону, і витрачаємо гроші не просто на утримання збройних сил, а й на їхній розвиток.

«І все-таки як країна, що воює, Україна витрачає незначні кошти на нові зразки озброєнь і військової техніки. Як і раніше в пріоритеті залишається ремонт і модернізація. У нас безліч ще радянських зразків озброєнь, які потрібно й можна доводити до ладу з урахуванням сучасних вимог ведення війни», — констатує народний депутат.