На початку вчорашнього засідання уряд розглянув ситуацію на дорогах країни у зв’язку з погіршенням погодних умов. «Коли виникають затори і проблеми, потрібно швидко розблоковувати автошляхи і допомагати людям», — зазначив прем’єр Володимир Гройсман та підкреслив, що керівники органів місцевої влади персонально відповідають за мобілізацію ресурсів та належну організацію роботи.

«Якщо голови місцевих адміністрацій будуть спати, я за рішенням уряду звернуся до Президента із поданням про звільнення таких чиновників. Просив би серйозно поставитися до цього. Важливо не забувати про людей.

Техніка є, паливо є, кошти є. Будемо моніторити ситуацію, а потім зробимо відповідні організаційні висновки», — попередив В. Гройсман.

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін у свою чергу поінформував, що до робіт на дорогах залучено 1300 одиниць техніки та 1800 працівників «Укравтодору», а надзвичайників переведено в посилений режим несення служби. «Сили ДСНС, а це майже 2000 одиниць техніки та 7000 осіб, переведено на посилений режим несення служби», — сказав він та зазначив, що, за прогнозом, погодні умови й далі ускладнюватимуться.

Прем’єр знову звернув увагу на необхідність якнайшвидшого узгодження та ухвалення законопроекту про осучаснення пенсій військовим пенсіонерам. «Ми передали нашу ініціативу на майданчик Ради національної безпеки і оборони і нині йде конструктивна дискусія. Потрібно завершувати цю роботу і виходити на спільне рішення», — зазначив він.

Міністр соціальної політики Андрій Рева, інформуючи про перебіг дискусії щодо цього законопроекту, зазначив, що наразі ця ініціатива доопрацьовується і після остаточного погодження її буде внесено на розгляд уряду та, в разі позитивного рішення, подано на розгляд Верховної Ради. «Упевнений, що це станеться найближчим часом», — сказав він.

Глава уряду закликав не затягувати процес та ще раз запевнив, що незалежно від дати ухвалення цього законопроекту перерахунок пенсій військовослужбовців буде проведено з 1 січня 2018 року. Також він наголосив на принциповості забезпечення найбільшого зростання пенсій для військових, які на фронті захищали країну. «У того, хто брав участь у бойових діях, має бути вища пенсія, а той, хто в тилу був у штабі писарем, має отримувати зовсім іншу пенсію», — переконаний В. Гройсман.

За попередніми оцінками, пропонований законо-проект передбачає осучаснення пенсій для 550 тисяч військових пенсіонерів, а середній розмір збільшення становитиме 1,5 тисячі гривень.

Кабінет Міністрів схвалив Концепцію розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018—2020 роки та затвердив план заходів з її реалізації. «Сьогодні майже 35 відсотків сільського населення України взагалі не має доступу до широкосмугового Інтернету, 53 відсотки українських шкіл і 99 відсотків медичних закладів теж не підключені. За допомогою проектів державно-приватного партнерства за кілька років ми можемо досягти понад 80 відсотків покриття широкосмугового Інтернету», — сказав перший віце-прем’єр Степан Кубів та повідомив: концепція визначає ключові пріоритети «цифровізації» України на найближчі три роки.

Коментуючи інформацію про нібито наявну заборону приватним господарствам продавати молоко переробникам, прем’єр наголосив на неприпустимості таких дій та попередив, що не допустить будь-яких штучних перепон.

Під час засідання В. Гройсман також запитав у міністра енергетики та вугільної промисловості, чи правду пишуть деякі ЗМІ, що уряд готується підвищити ціну на газ для населення? «Це абсолютна дурниця», — відповів Ігор Насалик.

«Тобто ви не ініціюєте підняття ціни на газ», — перепитав В. Гройсман та, отримавши ствердну відповідь про відсутність у Мін-енерговугілля таких планів, доручив І. Насалику отримати від «Нафтогазу України» інформацію про те, за якою ціною продаватиметься газ для населення у 2018 році.

«На такі фейки треба дуже швидко реагувати та давати відповідь», — зауважив прем’єр і заодно спростував повідомлення ЗМІ про те, що начебто «Гройсман сказав, що в Україні немає корупції».