Питання не риторичне. Політики часто говорять про те, що, здолавши корупцію, справи підуть на лад, і всі ми житимемо в добрі й достатку. Та чи можна впоратися із цією бідою? Кому під силу це зробити? І чи насправді саме ця категорія найбільше дошкуляє нам у житті? Відшукати відповіді на ці запитання спробуємо із прокурором Хмельницької області Олегом СИНИШИНИМ (на знімку).

— Олеже Романовичу, суспільство покладає особливі надії саме на вашу структуру як таку, що може здолати корупціонерів. Наскільки продуктивна ваша робота на місцях? Бо, на жаль, дуже часто нам доводиться бачити лише масштабні шоу, але не результати роботи.
— Прокуратура області в координації з іншими правоохоронними органами постійно бореться із цими небезпечними злочинними проявами. За минулий рік усіма органами досудового розслідування області було розпочато майже півсотні відповідних кримінальних проваджень. Переважна більшість викритих корупційних правопорушень пов’язана з одержанням неправомірної вигоди, суми якої коливаються від 2 до 135 тисяч гривень. До суду було скеровано обвинувальні акти у 37 кримінальних провадженнях.
— А хто найчастіше попадається на хабарах?
— Список дуже великий. Це і посадові особи публічного права, і представники медичної сфери, освітяни, працівники органів юстиції, місцевого самоврядування... Були й правоохоронці. Прокуратурою області до суду були скеровані обвинувальні акти щодо оперуповноваженого відділу поліції, інспектора поліції з дорожнього нагляду, начальника відділення однієї з виправних установ області.
Також до суду скеровано обвинувальний акт щодо начальника відділу однієї з виправних установ області, який одержав хабар у 15 тисяч гривень за оформлення документів про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого. Кримінальне провадження розглядається судом.
Викриваються прояви корупції й серед адвокатів, які при виконанні свого професійного обов’язку пропонують своїм клієнтам «вирішити питання» не юридичним шляхом, а за гроші, нібито для передачі представникам судових та правоохоронних органів. Приміром, був затриманий адвокат, який одержав від своєї підзахисної тисячу доларів, пообіцявши, що справа для розгляду потрапить потрібному судді, з яким вирішить питання про її закриття.
— Коли люди чують про такі факти, обов’язково робиться висновок, що в сіті потрапляє дрібна рибка, а от велика продовжує вільно гуляти на волі.
— Злочин, хоч би хто його  скоював, залишається злочином. Крім того, більшість із нас у повсякденному житті стикається саме з такими «карасями» і потерпає від їхньої нахабності. Мало того, багато хто ще й сам провокує їх. Тож ми виявляємо й факти дачі хабара. Серед інших був і такий, коли чоловік керував автомобілем напідпитку. Щоб уникнути відповідальності, хотів підкупити поліцейського і запропонував йому двісті євро. Наразі винну особу засуджено та призначено штраф у 8,5 тисячі гривень.
Ще один порушник вирішив відкупитися від відбування адмінарешту та запропонував заступнику начальника Білогірського відділення поліції дві тисячі гривень за невиконання рішення суду.
— Трапляється й таке. Але частіше люди змушені платити, бо інакше чиновник, посадовець чи будь-хто інший просто не візьметься за їхню справу.
— Погоджуюсь. А ще гірше, коли це пов’язано з такими професіями, як освітянин чи лікар. Нещодавно до суду прокуратурою був скерований обвинувальний акт щодо заступника директора з науково-методичної роботи Хмельницького базового медичного коледжу, яка отримала 4,5 тисячі доларів за зарахування двох абітурієнтів до навчального закладу.
Навіть декан Кам’янець-Подільського національного університету взявся за таку саму «роботу» за 5,2 тисячі гривень. Суд визнав його винним і призначив штраф у 22,1 тисячі гривень.
Не «відстають» і медики. Дехто вимагає гроші навіть у соціально незахищених категорій населення, що викликає неабияке обурення.
Причому лікарі беруть гроші не тільки в пацієнтів, а й у своїх колег. Слідчим відділом прокуратури області спільно зі співробітниками УСБУ був задокументований факт вимагання та одержання неправомірної вигоди головним лікарем одного з районних центрів первинної медико-санітарної допомоги за працевлаштування на посаду медичної сестри. Від майбутньої підлеглої він хотів 500 доларів США.
— Факти наскільки обурливі, настільки й буденні для нашого суспільства. Ними нікого не здивуєш. Чи не тому корупцією просякли всі сфери нашого життя, що влада не просто дозволяє її існування, але часто сама й очолює її?
— Безумовно, у кожного явища є свої причини. І вони не завжди однозначні. Але те, що представники влади також страждають на цю хворобу, — це факт.
Ось нещодавно було викрито заступника голови об’єднаної територіальної громади, який вимагав від мешканки Хмельницького району півтори тисячі доларів за обіцянку вплинути на МСЕК при встановленні групи інвалідності.
У грудні правоохоронцями викрито факт вимагання та одержання десяти тисяч гривень головним спеціалістом одного з відділів Головного управління Держгеокадастру в області. А начальник відділу Управління Державної міграційної служби області за сприяння швидкому оформленню закордонних біометричних паспортів одержав 1,2 тисячі доларів...
Цей список з викритими фактами можна продовжувати. Новий рік принесе нові справи. І навряд чи хтось зможе пообіцяти, що вже найближчим часом ми зможемо здолати тих, хто змушує людей давати гроші. Тут потрібен справді системний підхід, і задіяними мають бути різні інституції держави та суспільства. Органи прокуратури — це важлива, але не єдина ланка в цій справі. У координації з іншими правоохоронними органами ми й надалі вживатимемо всіх наданих нам законом заходів для подолання корупційних проявів. Та водночас сподіваємось на підтримку як з боку влади, так і громадянського суспільства.

Розмову записала Ірина КОЗАК.
Фото надано автором.

Хмельницький.