У Кременчуці поблизу залізничного вокзалу почав діяти перший сучасний мобільний пункт обігріву. На замовлення керівництва наддніпрянського міста спроектували і виготовили його на місцевому Крюківському вагонобудівному заводі.

Тож це «гніздечко» істотно відрізняється від наметів чи автомобілів рятувальників, які використовувалися у таких випадках раніше. Всередині воно більше нагадує дачний будиночок чи цивілізовану побутівку представників тих професій, які працюють у польових умовах. Вагонобудівники скористалися попереднім досвідом виготовлення схожих хатинок для геологорозвідників.

Стіни тут змонтовані з утеплених сендвіч-панелей, мають металопластикові вікна. Обігрів здійснюється за допомогою електрики. Є навіть розетки для підзарядки мобільних телефонів. Пункт розділений на дві зони — для обслуговуючого персоналу та відвідувачів. Це забезпечує належні санітарно-гігієнічні умови не лише для перебування, а й для приготування їжі. Тож для безхатченків тут організовують дворазове харчування — з 9.00 до 10.00 і з 16.00 до 17.00 години. За потреби їм видаватимуть також вживаний теплий одяг, накопичений у територіальних центрах місцевих соціальних служб.

Будуть, звісно, й резервні сухі пайки. Зрештою, кожен, хто цього потребуватиме, може зайти сюди будь-коли й зігрітися гарячим чаєм. Тим паче, що пункт обігріву, в якому постійно чергуватимуть рятувальники, працюватиме цілодобово. Не менш важливо й те, що цей осередок тепла та затишку мобільний, розбірний. Його можна скласти на звичайний причеп, перевезти і знову досить швидко змонтувати там, де в цьому виникатиме найбільша потреба.

Полтавська область.