У вівторок у місті Косовська Мітровиця було вбито одного з лідерів сербів, що живуть у Косово, Олівера Івановича, який з 2008 по 2012 рр. обіймав посаду держсекретаря у справах цього краю в уряді Сербії.

 

Його розстріляли при виході з офісу громадянської ініціативи «Свобода, демократія, правда», яку він очолював. Як повідомив сербські ЗМІ його адвокат Небойша Влаїч, Іванович дістав п'ять вогнепальних поранень і був одразу перевезений до лікарні. «Лікарі намагалися його врятувати, але безуспішно», -- розповів адвокат.

 

Президент Сербії назвав це вбивство терористичним актом і скликав термінове засідання Ради національної безпеки, після якого звернувся до громадян країни. «Убивство Олівера Івановича -- терористичний акт. І ми будемо ставитися до цього, як до терористичного акту. Убито людину, яка ніколи не закликала до конфронтації сербів і албанців. Незважаючи на різницю політичних поглядів, особисто висловлюю співчуття родині Івановича й усім сербам. Це напад на родину Іванович, на північ Косово й сербів у цілому», -- сказав Александр Вучич.

 

Президент Сербії закликав місії ЄС і ООН у Косово допустити державні органи своєї країни до участі в розслідуванні злочину для того, щоб убивців було знайдено. За його розпорядженням через кілька годин після вбивства делегація Сербії перервала переговори між Белградом і Приштиною, які відбувалися в Брюсселі. Вучич назвав їх безглуздими в умовах щоденних погроз, додавши, що не дозволить спікеру косовського парламенту Кардію Веселі «дійти до Ниша», як він раніше погрожував Сербії.

 

Косовська поліція веде посилені пошуки злочинців. За інформацію про вбивць призначено винагороду в розмірі 10000 євро. Розслідувати вбивство Івановича доручено двом прокурорам -- сербу й албанцю за національністю. Александр Вучич висловив сумнів в успішному розслідуванні цього теракту владою Косово.

 

ЗМІ всіх балканських країн коментують цей злочин. Болгарський журналіст Ніколай Кристев, який особисто знав Івановича й давно спостерігає за процесами в країнах Західних Балкан, переконаний, що в його фізичному усуненні були зацікавлені певні кола в Росії і Сербії, котрі прагнуть до підтримки напруги і нестабільності в цьому регіоні, що не дозволить Косово зближатися з НАТО і ЄС. Кристев вважає, що Белград недолюблював Івановича через його критику політики Слободана Мілошевича. Крім того, загиблий був тією людиною, яка могла налагодити діалог між владою Косово й Сербії. Він нагадав, що потрібно було більше року для того, щоб делегації Сербії і Косово сіли за стіл переговорів у Брюсселі. І в перший день їх проведення стається цей показовий розстріл, через який Белград відкликає свою делегацію із Брюсселя. «Я не вірю, що косовські албанці вбили Івановича. Інтерес мали радикальні серби», -- заявив Кристев в ефірі болгарського телеканалу «Нова телевізія». Журналіст вважає, що почерк убивства Івановича нагадує дії колишніх таємних служб Югославії -- п'ять куль випущених зі зброї із глушителем, повна відсутність свідків, спалений автомобіль, з якого стріляли. Ніколай Кристев нагадав, що за кілька днів до цього будинок Івановича було підпалено як попередження політикові. Журналіст зазначив, що в сербській частині Косово діє кілька організованих злочинних груп і кланів, які не зацікавлені в сильній владі й порядку в цьому регіоні. А Іванович прагнув зблизити сербів і албанців, мріяв, щоб вони жили в мирі та спокої.

 

До речі, у Приштині також різко засудили це політичне вбивство. Віце-прем'єр уряду Косово Енвер Ходжай заявив: «Поки мотиви, виконавці й замовники вбивства дотепер не відомі, ми із тривогою дивимося на імпульсивні й руйнівні реакції сербської влади, які відкрито загрожують дестабілізацією ситуації і руйнуванням процесу нормалізації».

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України