20 лютого 2018 року вся українська музична спільнота відзначатиме 130-ту річницю від дня народження композитора, піаніста, педагога, диригента, музичного критика та громадського діяча, уродженця Тернополя Василя Барвінського.
Василь Олександрович — автор численних симфонічних, інструментальних, камерних, хорових творів. Він — один із перших культурних діячів, який зрозумів інформаційну силу радіо і пропагував на ньому музичну культуру.
Він був настільки активним у громадському та культурному житті, що радянські каральні органи не могли йому цього дозволити. У 1948 році його, директора Львівської консерваторії та голову Львівського відділення Спілки композиторів, було арештовано і заслано в Мордовські табори на довгі 10 років.
Та найстрашнішим для митця було знищення всіх його рукописів. З музичного життя його твори були викреслені аж на 25 років. Після повернення із заслання він аж до смерті працював над відновленням своїх композицій.
Саме тому на вшанування пам’яті геніального земляка Тернопільське музичне училище ім. С. Крушельницької ініціює проведення І Відкритого конкурсу піаністів «На батьківщині Василя Барвінського». До участі в ньому запрошуються учні музичних шкіл, училищ та коледжів.