Учора у Львові, в Палаці Потоцьких, Президент України Петро Порошенко провів переговори з Генерал-губернатором Канади Жулі Пайєтт, яка перший закордонний візит після інавгурації здійснила саме в нашу країну.

Предметом розмови стало подальше поглиблення україно-канадського партнерства, зокрема у сфері безпеки. Обидві сторони виступили із заявами для ЗМІ. Петро Порошенко висловив слова вдячності за підтримку, яку Канада продемонструвала з перших днів російської агресії.

На знімку: під час переговорів у Палаці Потоцьких у Львові.

Фото Михайла Марківа (прес-служба Президента України).

П. Порошенко подякував Канаді за підтримку економічних реформ, за підтримку на міжнародній арені, за розширення двосторонніх торговельних зв’язків, які зросли на 60%, за підготовку українських військовиків. До речі, в міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Яворівському полігоні 200 канадських інструкторів підготовили понад шість тисяч українських солдатів та офіцерів. Окрім того, канадські військові радники допомагають проведенню стратегічних реформ в оборонній сфері. Канадський уряд продовжив до 31 березня 2019 року військову тренувальну місію UNIFIER в Україні.

Ж. Пайєтт подарувала главі нашої держави фото України, зроблене нею особисто з космосу. П. Порошенко пообіцяв, що відтепер воно буде зберігатися у його робочому кабінеті.

«Хочу подякувати канадцям, які не просто висловили підтримку, але й координують зусилля в міжнародних організаціях, запровадили санкції, підтримують нас в ООН. За важливу роль, яку відіграють у Великій сімці, де цього року головують. Мені надзвичайно приємно, що з нашими партнерами ми погодили порядок денний і ті напрямки, які будуть пріоритетними для канадської та української сторін», — наголосив Петро Порошенко.

Він також подякував українським парламентаріям за підтримку закону про реінтеграцію Донбасу: «Дуже важливо, що сьогодні зранку український парламент майже конституційною більшістю у 280 голосів проголосував закон про реінтеграцію Донбасу. Підтримана моя президентська стратегія звільнення Донбасу. За що я надзвичайно вдячний всім парламентаріям».

Генерал-губернатор Жулі Пайєтт у заяві для ЗМІ відзначила: «Канада й Україна є і були друзями вже багато-багато років. Ми дуже пишаємось тим, що стали першою західною державою, яка визнала незалежність України в 1991 році. На посаді генерал-губернатора саме візит в Україну став моїм першим закордонним візитом і візитом до канадських збройних сил. Безперечно, в серці наших стосунків між Україною та Канадою це 1,3 млн канадців, які мають українське походження».

Особливу увагу вона звернула на сферу безпеки. Канадська місія надає допомогу в тактичному навчанні. Ці відносини надзвичайно важливі для обох сторін, і канадська сторона сподівається на подальшу співпрацю на багато-багато років.

Після переговорів Петро Порошенко і Жулі Пайєтт відбули на Яворівський полігон, де у Старичах зустрілися з українськими, канадськими та американськими військовослужбовцями, ознайомилися з функціонуванням канадської військової тренувальної місії в Україні.

Під час перебування у Львові Генерал-губернатор Канади Жулі Пайєтт завітала у міську раду і залишила запис у Книзі почесних гостей. З міським головою Андрієм Садовим обговорили питання розвитку реабілітаційного центру для воїнів АТО та обміну між канадськими і українськими лікарями. Після розмови у ратуші Жулі Пайєтт відвідала гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла та оглянула площу Ринок — історичний центр Львова.

Львів.

ДО РЕЧІ

Канадський астронавт Жулі Пайєтт у липні минулого року була призначена 29-м генерал-губернатором Канади. Має військове звання капітана військово-повітряних сил Канади. Її перший політ у космос відбувся у 1999 році на борту шаттла «Дискавері».