У Каталонії в середу відбулося перше засідання нового парламенту після дострокових виборів, на якому спікером було обрано Рожера Торрена, депутата від партії ERC, яка підтримує незалежність регіону. 
Як повідомляє El Pais, Торрен отримав 65 голосів, його суперник від партії «Громадяни», що підтримує єдність з Іспанією, набрав 56 голосів. Для перемоги достатньо було простої більшості. Заступниками спікера стали депутати від сепаратистської партії Junts per Catalunya та від партії «Громадяни».
31 січня у парламенті мають представити кандидатів на посаду президента Каталонії. Поки що єдиний кандидат, що сам висувається, — колишній лідер Карлес Пучдемон. Наразі він перебуває у Брюсселі, оскільки в Іспанії діє ордер на його арешт. Тому висуватися планує або через телезв’язок, або через skype. Але його фізична відсутність в автономії і ставить найбільше запитання — чи дозволять йому за таких умов складати присягу? Юристи парламенту Каталонії відкинули цю можливість, а прем’єр Іспанії Маріано Рахой заявив: якщо кандидатура Пучдемона буде представлено саме таким чином, то пряме керівництво Мадрида Каталонією не скасують.
Незважаючи на це, дві найбільші партії автономії пообіцяли підтримати переобрання К. Пучдемона на посаді глави уряду. Як інформує EUobserver, у партіях Junts per Catalunya та ERC, які виступають за незалежність Каталонії, повідомили, що Пучдемон готується бути обраним 31 січня президентом регіону та виконувати свої майбутні обов’язки з Брюсселя через відеозв’язок та онлайнові платформи — такі як Skype.
Зазначимо, регламент парламенту Каталонії не дає однозначної відповіді щодо цієї можливості, проте партії, які виступають проти незалежності, вже заявили, що глава уряду не може керувати на відстані.