Найбільш популярні слова минулого року визначили у Португалії шляхом інтернет-голосування.

 

«Словом-2017» стало «пожежа». Найпоширенішим його назвали 37 відсотків учасників голосування, до якого долучилися 30 тисяч інтернет-користувачів.

 

Минулий рік Вогняного Півня, на жаль, виправдав свій символ. Унаслідок лісових пожеж, що перекинулися на низку населених пунктів, загинуло понад сто людей. Це майже стільки, як за попередні 16 років (протягом 2000—2016 рр. вогонь забрав життя 165 осіб). Найбільше горя зазнали мешканці села Педрогао Гранде, що в центральній частині країни. Тут протягом тижня у вогняному пеклі зникли 64 місцеві мешканці.

 

Не дивно, що слово «ліс» також найчастіше звучало у ЗМІ та розмовній мові. Його назвали популярним 14% учасників голосування. Воно на третьому місці.

 

На другому (24%) -- «вплив». Воно має безпосередній стосунок до особи президента Португалії. Обраний у 2016 році главою держави Марселу Ребелу ді Соза користується популярністю завдяки тому, що постійно перебуває серед людей. «Нашого президента не застати у кабінеті», -- так кажуть португальці про керівника країни. Він впливає на людей під час безпосереднього спілкування з ними.

 

Своє пояснення популярності є у слова, що на четвертому місці, -- «переможець» (8%). Йдеться насамперед про перемогу на пісенному конкурсі «Євробачення-2017», що відбувався у Києві, португальського виконавця Сальвадора Собрала. Його перше місце на престижному фестивалі стало для багатьох приємною несподіванкою, тому слово «переможець» промовляли часто і з неабиякою радістю. Ним називали успіх ще одного співвітчизника -- Кріштіану Роналду, який отримав «Золотий м’яч» кращого футболіста Європи. Щоправда, відомий футболіст уже привчив земляків до своїх відзнак. Це четверта статуетка із золотим м’ячем у його футбольній кар’єрі.

 

«Замикає» десятку слово, котре дуже часто звучить нині в Україні, -- «сепаратист». У португальському рейтингу воно набрало тільки один відсоток голосів.

 

Дев’ятий рік поспіль видавництво Porto Editora організовує таке голосування. Його результати урочисто оприлюднили у муніципальній бібліотеці міста Сакавена (район Великого Лісабона). Організатори також нагадали слова -- переможці попередніх років. З-поміж них найбільше голосів набирали словосполучення «жорстка економія», іменники «біженець» та «дудка» (слово 2010 року, коли на чемпіонаті світу з футболу у ПАР уболівальники масово використовували на трибунах цей простий інструмент для підтримки своїх команд).

 

Оксана СКРИПНИК.

 

Брага.

 

Голос України