Це припустив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час брифінгу у Нью-Йорку, що відбувся по завершенні його переговорів з президентом США Дональдом Трампом. У Назарбаєва запитали, чи сторони обговорювали проблеми російсько-американських відносин, які нині «зійшли на нуль». На що Назарбаєв відповів: «Напряму такої розмови не було — обставини не дозволяють. Самі знаєте. Тому я не став це педалювати. Але ми через Північну Корею перекинули «місток» до України». «Є мінські домовленості, що зайшли до глухого кута, я вважаю. Зараз миротворців треба вводити в Донбас і Луганськ… Треба наближувати ці позиції, приходити до взаєморозуміння. «Мінськ-1 в глухому куті, потрібен «Мінськ-2». Він (Трамп. — Ред.) каже: «Давайте в іншому місці. Не в Мінську». Я кажу: «Давайте в Казахстані, як від початку мало бути»… Домовилися в цьому напрямку працювати», — цитує відповідь Назарбаєва журналістам казахстанське агентство Today.kz.
Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей уже прокоментував ідею перенесення переговорів: «Навряд чи що-небудь залежить від місця проведення переговорів. Переговори по Україні можна перенести хоч в Антарктиду, якщо буде впевненість у їхньому успіху», інформує AP.

***

До речі, наступного тижня державний секретар США Рекс Тіллерсон здійснить європейське турне. Як повідомляє Держдепартамент на офіційному сайті, 21 січня Тіллерсон зустрінеться у Лондоні з міністром закордонних справ Великої Британії Борисом Джонсоном та радником з національної безпеки Марком Седвіллом, щоб обговорити співробітництво з питань, що викликають занепокоєння, зокрема, ситуацію в Ірані, Сирії, Лівії, КНДР та Україні. 23 січня у Парижі держсекретар США зустрінеться з високопоставленими французькими чиновниками для обговорення, зокрема, ситуації в Україні. З 24 по 26 січня Тіллерсон перебуватиме у Швейцарії, де візьме участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі, а 26 січня він вирушить з візитом до Варшави.