Фракція Радикальної партії вимагає від влади припинити знущальну політику щодо українських селян.

Олег Ляшко хоче, щоб Україна вивозила в Європу не зерно, а булочки та макарони (під час відвідання зерносховища села Данівка Козелецького району Чернігівської області).

Фото надано прес-службою фракції РПЛ.

Виступаючи з парламентської трибуни, Олег Ляшко обурився, що переважна більшість українських селян, які живуть з продажу молока і городини, можуть бути позбавлені свого єдиного джерела заробітку. Адже з нового року набула чинності норма Угоди з Євросоюзом, яка забороняє купувати у селян продукцію з їхніх приватних господарств.

«Через те, що влада взяла на себе такі зобов’язання, ціна на молоко сьогодні істотно впала — з 5 до 2 гривень за літр. А через заборону його ще й не купуватимуть. За місяць набуде чинності ще одна норма Угоди з ЄС, яка забороняє купувати городину в селян. Натомість влада розказує, що Угода з ЄС дає можливість реалізовувати свою продукцію. Але за 10 днів 2018 року вже вичерпана річна квота на безмитний продаж кукурудзи, пшениці, меду, соків, і решту 355 днів за нашу продукцію ми маємо сплачувати мито. Унаслідок цього вона стане дорожча і менш конкурентоспроможна», — наголосив О. Ляшко.

Крім того, лідер РПЛ обурений тим, що влада не шукає нові ринки збуту вітчизняної продукції.

«Чому влада не рубає вікно не тільки в Європу, а й в Азію? Наприклад, до Китаю, Ірану, Саудівської Аравії для того, щоб продавати готову продукцію, а не торгувати сировиною. Натомість, один із віце-прем’єрів хвалиться, що п’ять країн Євросоюзу печуть хліб з нашого зерна. Немає чим хвалитися, бо минулого року ми продали 40 мільйонів тонн зерна замість того, щоб продати борошно, хлібобулочні вироби, макарони. Щоб переробка була в українському селі. А ми вивозимо зерно, щоб потім завезти в Україну французькі булочки та італійські спагеті», — підкреслив народний депутат.

Олег Ляшко разом із колегами по фракції вимагає від влади захистити українських селян. А саме: ініціювати перегляд Угоди з Євросоюзом для збільшення квот на безмитне постачання нашої продукції, пошуку нових ринків збуту і відмови від зобов’язання про заборону продажу українського молока.

«Ніде в світі не люблять жебраків! Для того, щоб ми були сильні, ми повинні торгувати своєю продукцією, а не сировиною. Ми повинні захищати національного виробника. Вони кажуть, що українське молоко — неякісне, але насправді хочуть, щоб в Україні повирізали корів. Потім питимемо польську, білоруську чи голландську «бодягу», а наші люди жебракуватимуть. Ми проти такої політики!», — підсумував О. Ляшко.