У Рівненській міськраді презентували соціологічне опитування, проведене 1—20 грудня 2017 року. Майже чотири тисячі респондентів змогли висловити свою думку щодо того, якою має бути новорічна ялинка, чи потрібно демонтувати пам’ятник Олеко Дундичу, чи зносити «черепашки» та щодо низки інших питань.

Ініціатором проведення цього опитування виступила сама міська влада Рівного, а до роботи залучили Центр соціологічних досліджень Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука, який провів це дослідження безплатно.

— Як міський голова хочу ухвалювати рішення на основі того, що думають рівняни, — каже очільник Рівного Володимир Хомко. — Не перший раз замовляю соціологічне дослідження, хоча якби в Україні було ухвалено закон про референдум, то для нашого міста, та й для інших, знялося б багато питань. Тому зараз єдиний вихід — це соціологія. Довго думав, кому доручити, щоб не звинуватили у фальсифікації. Звернувся до університету, опитування проводили звичайні студенти, ніхто не втручався. Скажу відверто, мені приємно, що в більшості я відчуваю, чим дихає місто. Але одне питання для мене несподіване. Я зміню свою думку відповідно до цих досліджень.

Несподіваними для міського голови стали результати питання щодо того, якою має бути новорічна ялинка на майдані Незалежності. На запитання, яку новорічну ялинку потрібно встановлювати на майдані Незалежності у Рівному, містяни відповіли так: штучну — 47%, натуральну — 42,2%, утрималися — 10,8%.

— На найближчу сесію підготуємо рішення, буде створено робочу групу з депутатів усіх фракцій, зокрема опозиційних до мене, — повідомив Володимир Хомко. — Ці депутати виберуть штучну ялинку, її вартість. Тоді проведемо ще одне опитування, адже у нас з’явилася електронна петиція, в якій пропонують посадити живу ялинку. Буде три запитання: чи ви хочете штучну ялинку за таку ціну, чи ви хочете зрубану ялинку, чи ви хочете вирощувати? Яку відповідь дадуть рівняни, таке ми й ухвалимо рішення. До наступного Нового року час є. Ми виконаємо волю більшості.

А ось як відповіли мешканці міста на інші запитання:

Чи підтримуєте ви ідею знесення в парку ім. Тараса Шевченка пам’ятника Олеко Дундичу та перепоховання його останків?

Проти — 52,5%, за — 21,3%, утрималися — 26,2%.

Чи підтримуєте ви ідею знесення самовільно встановлених кіосків?

Так — 52,6%, ні — 30,5%, утрималися — 19,9%.

Чи підтримуєте ви ідею знесення самовільно встановлених гаражів та «черепашок»?

Так — 45%, ні — 38,4%, утрималися — 16,6%.

Чи підтримуєте ви ідею міської влади щодо заборони навчання дітей з інших населених пунктів у дошкільних закладах Рівного?

Так — 28%, ні — 56%, утримались — 16%.

Чи вважаєте ви неправильним розміщення мобільних автокав’ярень власниками де заманеться?

Так — 51,6%, ні — 34,6%, утримались — 13,8%.

Рівне.

Коментар

Олена ЯНИЦЬКА, проректор з навчально-методичної роботи та гуманітарної освіти, професор Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. академіка Степана Дем’янчука:

— Дослідженням було охоплено 4 тисячі рівнян. Проводилося соціологічне опитування залежно від вікових особливостей і від статі. Опитувалося населення віком від 18 до 30 років, друга вікова група — населення від 30 до 45 років, третя група — після 45 років. Відповідно у кожній віковій групі досліджувалася думка 50% жінок і 50% чоловіків. Думка рівнян досліджувалася з 1 до 20 грудня у семи мікрорайонах нашого міста. У кожному з них працювала група опитувачів по 8—10 осіб, це наші студенти, роботу кожної групи очолював досвідчений викладач-науковець. Центр соціологічних досліджень працює протягом п’яти років.