ЮВІЛЕЙ МАЙСТРА

 

Сторіччю від дня народження майстра мініатюри зі світовим ім'ям Михайла Маслюка присвячена виставка його робіт на малій батьківщині у Жмеринці на Вінниччині. На ній є також вироби його внука Сергія Тєтєріна, який продовжує справу умільця.

 

На знімках:

 

на цій роботі
Маслюк розмістив
70 виробів на одному міліметрі;

 

внук Сергій Тєтєрін
зумів зробити на зрізі волосини
напис "Слава Україні!";

 

відвідувачі Історичного музею у Жмеринці
знайомляться з виробами талановитих земляків --
Михайла Маслюка і його внука Сергія Тєтєріна.

 

У 60--70-х роках минулого століття про Михайла Маслюка писали в газетах і журналах, знімали документальні фільми. У 1968 році одна з його робіт -- паровоз, що в багато разів менший за макову зернину, -- занесена до Книги рекордів Гіннесса. Михайло Маслюк працював під мікроскопом. Так само під мікроскопом можна розгледіти його вироби. Вони із золота і срібла. На одній з таких робіт зумів розмістити 70 предметів. І це на площі в один міліметр! Ця робота є на виставці в Історичному музеї Жмеринки, що демонструється нині до ювілею.

 

Михайла Маслюка називали майстром, який зумів підкувати блоху. Він не тільки виготовив блоху і підкував її, а ще й зв'язав ніжки золотим ланцюжком із замочком. Ще одній роботі -- томик поезій Пушкіна -- дали назву книжка-пилинка. А чого варте золоте яйце в... маковій зернині! Загалом майстер залишив 500 мініатюр. Жодна не перевищує розмір в один міліметр. Частина з них зберігається в Москві в Політехнічному музеї, є вони в інших містах колишнього Союзу. Незначна кількість залишилася у Жмеринці, декілька робіт перебуває у Вінниці в краєзнавчому музеї та у музеї палацу Потоцьких у Тульчині. На жаль, невідомо, кому дістався виріб, що потрапив до світової книги рекордів. Та й про деякі інші унікальні роботи в рідних немає інформації.

 

-- Хоч би скільки разів дивився на роботи Михайла Маслюка, ніколи не можу стримати захоплення, -- розповів "Голосу України" внук майстра Сергій Тєтєрін. -- Про це я чув від присутніх на виставці. Мене так само вони вражають. Хоча вже й сам цим займаюся, опанував непросту техніку мініатюри.

 

Онук шкодує, що захопився справою діда уже після того, коли того не стало. Утім, досяг чималих успіхів. Одна з його відомих мініатюр -- напис на волосині "Слава Україні!" -- разом з іншими роботами представлена на виставці у США, що діє в місті Сент-Огастін у штаті Флорида. Молодому майстру замовляють мініатюри з різних міст нашої держави, а також інших країн.

 

-- Мало хто знає, що дід ще й був гарним музикантом, ремонтував інструменти, навіть писав музику, -- продовжує Сергій. -- Його марш під назвою "Перемога" звучить у документальному фільмі, знятому у 1975 році. Ми маємо копію цієї стрічки. Вона з'явилася на основі однієї дуже хвилюючої історії.

 

День Перемоги над фашистами Михайло Маслюк, який пройшов усю війну, зустрів у Чехословаччині. Там його вітала одна з учениць. Подарував їй на згадку нотний запис деяких радянських пісень. Дівчина виконала одну з них на баяні. Навряд чи думав тоді солдат, що та зустріч може мати продовження. Вона таки відбулася ще раз. Уже через 30 років.

 

За однією з публікацій про Маслюка у чехословацькій газеті, де було вміщено його фото, чешка впізнала солдата, для якого грала на баяні 9 травня 1945-го. Написала у Жмеринку листа. Запросила в гості. Згодом майстер уперше повіз свою виставку за кордон. У фільмі показано, як чехи заглядають у мікроскопи, подано їхні враження і відгуки від побаченого. На одному з перших кадрів видно, як колишній фронтовик знову міцно обійняв жінку, завдяки якій стала можлива його поїздка. Автори фільму використали кадри хроніки -- радянські солдати проходять строєм вулицями чеського міста. В цей час звучить музика, написана Михайлом Маслюком -- марш "Перемоги". Про це глядач дізнається зі слів диктора.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано автором.

 

Вінницька область.

 

Голос України