Фестиваль аматорських колективів «Нова радість стала» (на знімку) зібрав на Театральному майдані в обласному центрі кілька сотень глядачів, які із задоволенням колядували, щедрували та насолоджувалися дійством разом із його учасниками.

Цьогорічний фестиваль  — ювілейний, адже відбувається втридцяте і є свідченням розвитку та популяризації християнських цінностей і традицій. Учасників та гостей свята привітали голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна та секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада.
Начальник управління культури ОДА Григорій Шергей сказав, що обласне свято організовують задля відродження, збереження, розвитку, популяризації традицій та обрядів зимового календарного циклу, а також ознайомлення із фольклорно-етнографічними колективами та їхніми творчими досягненнями.
«У нас є матеріал, який дуже важливий для фольклористів та науковців. Адже в кожному селі відповідно до події створюються нові колядки, народжуються нові обряди, герої у вертепних дійствах», — зауважив Григорій Шергей.
Тим часом колядували, згадували славні традиції, культуру та звичаї представники лемківської громади Тернопільщини під час святкування «Лемківського Йордану» у Палаці культури «Березіль».
Після урочистої спільної молитви священнослужителі кропили усіх свяченою водою, а потім розпочалися лемківські забави — різдвяний вертеп із колядою та запальною концертною програмою.
Присутніх на святі привітав із Водохрещем голова Тернопільської ОДА Степан Барна, який також є лемком за походженням.
«Я є лемком і українцем. Мені приємно перебувати тут і я підтримую кожен такий захід, в основі якого — єдність українців, — зазначив керівник області. — Незважаючи на те, що лемківська етнічна група населення піддавалася жорстоким репресіям та знищенню, вона зуміла зберегти свою неповторність та багатогранність. Тисячі українців з Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Любачівщини були депортовані далеко від рідних земель, однак не втратили своєї самобутності та патріотизму. Святий обов’язок кожного із нас — пам’ятати хто ми й звідки родом».
Лемківські традиції святкування передають із покоління в покоління, тож на захід завітали всі: від старого до малого. Загалом у цьогорічному дійстві взяли участь майже 1000 лемків з усієї області. Традицію спільно відзначати Йордан лемки започаткували ще у 1990 році. Щороку його організовує Тернопільська обласна організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

Фото надано автором.