Дзюдо. Гран-прі Туніса. Спочатку 17-річна чемпіонка Європи киянка Дарина Білодід і 29-річна Марина Черняк із Запоріжжя, а потім 27-річний одесит Олександр Гордієнко і 25-річна запоріжанка Галина Тарасова вибороли медалі.
«Золото» у ваговій категорії до 48 кг дісталося Дарині Білодід, яка стартувала з другого раунду змагань. У ньому українка іппоном перемогла росіянку Оксану Агазаде. Далі Білодід зійшлася з нідерландкою Амбер Герсйєс і знову завершила сутичку іппоном.
А в півфіналі зустрілися дві українки. До протистояння з Білодід Марина Черняк також провела дві зустрічі, які виграла іппоном. У цьому протистоянні гору взяла молодість. За 1 хвилину 58 секунд до закінчення сутички Білодід провела іппон і вийшла до фіналу.
У вирішальному протистоянні киянка зустрілася з румункою Олександрою Поп і провела свій п’ятий іппон на турнірі, завершивши фінал перемогою. Черняк своєю чергою виграла сутичку за «бронзу» в узбечки Дійори Келдійорової завдяки ваза-арі.
Отже, Білодід здобула свою другу перемогу в кар’єрі на змаганнях рівня Гран-прі. Вона була першою в Гаазі (Нідерланди) в листопаді 2017-го. А Черняк виборола вже десяту медаль на Гран-прі і п’яту бронзову.
Того самого дня Галина Тарасова (+78 кг) виборола «бронзу».

***

Золоту нагороду виграв Олександр Гордієнко у категорії понад 100 кг (вага спортсмена — 127 кг, зріст — 201 см). У першому раунді він іппоном здолав тунісця Сугаїла Гуефрачі.

Олександр Гордієнко зробив собі справжній подарунок на день народження.

У другому поєдинку Гордієнко зустрівся з чехом Михайлом Хораком і здолав його іппоном. У чвертьфіналі в поєдинку з узбеком Ікгтіером Галмуротовим одесит дозволив опоненту провести ваза-арі та отримав два попередження, але за 35 секунд до кінця сутички провів іппон і вийшов до півфіналу. Там на нього чекав 22-річний японець Казуя Сато. Олександрові вдалося провести іппон за 45 секунд до завершення поєдинку.
У сутичці за «золото» Гордієнко зійшовся з дворазовим призером чемпіонату Азії іранцем Жавадом Магжюбом. По ходу протистояння наш спортсмен отримав два попередження, але на четвертій хвилині провів ваза-арі, яке стало для нього переможним.
Гордієнко здобув свою четверту в кар’єрі медаль турнірів серії Гран-прі і першу золоту. І зробив собі шикарний подарунок на день народження (21 січня). Цікава деталь, Олександр має наукову ступінь кандидата юридичних наук.