Районний суд міста Освенцім постановив вирок у справі групи молодих людей, котрі, назвавши себе членами групи «Love Macht Frei», навесні минулого року припустилися акту зневаги Місця пам’яті — Музею «Аушвіц-Біркенау».
Попри пояснення захисту та самих учасників, що їх «метою було не зневажання пам’ятника, не ображання жертв нацизму та гостей музею», а «всього лиш бажання висловитися проти війни», суд усім присудив покарання відповідно до міри їх провини: одного засуджено до 1,5 року позбавлення волі, другого — на 1 рік і 2 місяці, а на решту накладено високі штрафи, обмеження свободи пересування та громадські роботи. Окрім цього, всіх учасників групи також зобов’язали сплатити компенсації на користь Місця пам’яті — Музею «Аушвіц-Біркенау».
Нагадаємо: 24 березня 2017 року група молодих людей (семеро чоловіків і чотири жінки з Польщі, Білорусі й Німеччини) роздягнулися догола під воротами музею сумнозвісного концтабору з написом «Arbeit macht frei» («Праця робить вільним»), розгорнувши білий транспарант із написом «Love». Вони принесли ягня, яке 27-річний білорус з польським паспортом, зарізав під брамою (саме він отримав вирок 1,5 року позбавлення волі. — Ред.). Все це зареєстрували музейні камери відеоспостереження. Учасники «акції» мали також кайданки, якими планували себе прикувати, але не встигли: швидко відреагувала музейна охорона, яка заблокувала місце події, куди приїхала поліція, котра й затримала молодих людей.
До речі, перед цим «Love Macht Frei» видала спеціальну заяву, в якій мотивувала свій вчинок: «Збройні конфлікти розривають Землю на шматки, увесь час гинуть люди. Це тема, яка нас непокоїть і на яку ми прагнемо звернути увагу громадськості та ЗМІ. Колишній німецький концтабір Аушвіц — це місце вражаючого масового брутального знищення людей, символ трагедії, яка не має права повторитися. На нашу думку, людство, допускаючи воєнні конфлікти, підсвідомо пробує відкрити ящик Пандори i довести відносний світовий порядок до чергової різні й масового терору. Ми повинні зробити все, що в наших силах, аби не допустити війни…» Члени групи пояснювали в судовому засіданні, що «вбите ними ягня — це символ жертви війни, коли життя відбирають безповоротно». При цьому частина з них заявила, що вбивство тварини було для них несподіванкою, перед акцією їм про це нічого не було відомо», а її ініціатори-організатори переконували, що це всього лишень антивоєнний перформанс. Проте, коли оголошували вирок, один із організаторів, який отримав півтора року позбавлення волі, просто сміявся, а другий, не погоджуючись із своїм присудом, вигукнув: «Суд покарав нас за твір мистецтва, це несправедливо».
Іншої думки представники громадськості та дирекція музею: «Про інший вирок не могло бути й мови. Ці люди збезчестили одне із найтрагічніших місць на світі, якщо не символ кожного іншого трагічного місця, намагаючись безсоромно використати його для просування якихось сумнівних ідей, котрі ніколи не були чітко сформульованими, ранячи мільйони людей, близькі яких там гинули».

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.

Варшава.