УЖГОРОД:

Справді, приємний з точки зору економіки факт: закарпатські митники торік оформили 162 тисячі 856 митних декларацій, з яких 65,267 — імпортні, 61,848 — експортні, а 35,741 — у режимі «транзит».
Це на 13,2 відсотка більше, ніж упродовж позаминулого року. До того ж — а це вже суттєво для самої Державної фіскальної служби — усі пункти пропуску Закарпатської митниці забезпечили стовідсоткове оформлення декларацій в електронному вигляді.

За словами в. о. начальника митниці Станіслава Балуєва, загальний товарообіг протягом 2017-го становив 3 млрд 78 млн американських доларів і порівняно з попереднім роком збільшився на 20,3 відсотка. Зокрема, імпорт товарів зріс на 22,7 відсотка і становив понад 1 млрд 630 млн доларів, а обсяги експортних операцій збільшилися на 17,6 відсотка і сягнули майже півтора мільярда «зелених».

А з опрацьованих митницею 25 млн 189 тис. тонн вантажів 10 млн 963 тис. тонн відправлені на імпорт та 14 млн. 226 тис. тонн — на експорт. До речі, на обліку в Закарпатській митниці ДФС торік перебувало 4178 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Товари, які найчастіше експортувалися: оброблені лісоматеріали; кам’яне вугілля; деревне вугілля; деревина паливна, деревна тріска та стружка; листи для облицювання й фанери; інші меблі та їх частини; соєві боби; інвентар, обладнання для спорту; плавальні басейни; вироби столярні та теслярські будівельні деталі; меблі для сидіння та їх частини тощо.

А найчастіше імпортувалися легкові автомобілі та інші моторні транспортні засоби; комп’ютери та їх блоки; кузови для вантажівок; двигуни внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням; обладнання друкарське; фарбоструминнi друкарські машини; трактори; апаратура, що використовує рентгенівське, альфа-, бета- та гамма- випромінювання; вироби з пластмаси для транспортування та пакування товарів; папір та картон...

Цікава й така деталь: зовнішньоекономічні операції проводилися з торговельними партнерами із 75 країн. Серед держав, з якими межує Україна в межах Закарпатської області, найбільший обсяг експортно-імпортних операцій здійснено з Угорщиною (майже 45 млрд 5 млн грн), Словаччиною (5 млрд 85 млн грн) та Польщею (4 млрд 690 млн грн).