Сторіччю від дня народження майстра мініатюри зі світовим ім’ям Михайла Маслюка присвячена виставка його робіт на малій батьківщині в Жмеринці на Вінниччині. На ній є також вироби внука — Сергія Тєтєріна, який продовжує справу умільця.

На знімку: відвідувачі історичного музею в Жмеринці
знайомляться з виробами талановитих земляків —
Михайла Маслюка і його онука Сергія Тєтєріна.

У 60—70-х роках минулого століття про Михайла Маслюка писали в газетах і журналах, знімали документальні фільми. 1968-го одна з його робіт — паровоз, що в багато разів менший за макову зернину, — занесена до Книги рекордів Гіннеса. Михайло Маслюк працював під мікроскопом. Так само під мікроскопом можна розгледіти його вироби. Вони із золота і срібла. На одній з таких робіт зумів розмістити 70 предметів. І це на площі в один міліметр! Ця робота є на виставці в історичному музеї Жмеринки, що демонструється нині до ювілею.
Михайла Маслюка називали майстром, який зумів підкувати блоху. Він не тільки виготовив блоху, а й підкував її, та ще й зв’язав ніжки золотим ланцюжком із замочком.
— Скільки б разів не дивився на роботи Михайла Маслюка, ніколи не можу стримати захоплення, — розповів «Голосу України» онук майстра Сергій Тєтєрін. — Про це я чув від присутніх на виставці. Мене так само вони вражають. Хоча вже й сам цим займаюся, опанував непросту техніку мініатюри.
Онук шкодує, що захопився справою діда вже після того, коли його не стало. Утім, досяг значних успіхів. Одна з його відомих мініатюр — напис на волосині «Слава Україні!» — разом з іншими роботами представлена на виставці в США, що діє в місті Сент-Огастин у штаті Флорида. Молодому майстру замовляють мініатюри з різних міст нашої держави, а також з інших країн.
— Мало хто знає, що дід ще й був гарним музикантом, ремонтував інструменти, навіть писав музику, — продовжує Сергій. — Його марш під назвою «Перемога» звучить у документальному фільмі, знятому 1975 року. Ми маємо копію цієї стрічки.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надане автором.