22 січня в центрі Риги відбулися заходи на честь Дня Соборності України.

 

На знімках: під час акції.

 

Фото Уни ТОМІЧІ, Андрія СТРАШНОГО, Сергія АЛЄКСЄЄВА.

 

 

Спочатку навпроти посольства Російської Федерації провели пікет під гаслами «Stop, Putin! Stop war!», «Україна єдина!», «Крим — це Україна!», «Проти російської імперської війни!», «Вболіваю за Україну!» на тлі фотомонтажу портретів українських ув’язнених в Росії. І «Латвія та Україна — разом!» — на тлі двох державних прапорів. Лунали виступи українською та латиською мовами. На пронизливому вітрі майоріли не лише державні прапори, а й стяг кримськотатарського народу. На одному з транспарантів було вмонтовано світлини активістів кримських татар, яких переслідує російська влада.

Як вже повелося у таких випадках, жоден працівник посольства не вийшов до пікетувальників. Та й перехожі менше зупинялися для запитань або політичних дискусій. Хіба що з проїжджаючого транспорту приязно махали руками.

За годину люди перемістилися до пам’ятника Тарасові Шевченку, що стоїть неподалік, у парку Кронвальда. Запалили свічки, поклали квіти, співали гімни України та Латвії. Заслухали емоційний виступ Тимчасового повіреного у справах України Аліси

Подоляк про значення Акта злуки УНР та ЗУНР і сфотографувалися для 4-го міжнародного флешмобу «United Ukraine».

Заходи організував Конгрес українців Латвії, хоча в них брали участь не лише активісти Конгресу, а й латиські симпатики, які в останні чотири роки разом з українцями провели численні заходи не тільки політичної, а й гуманітарної підтримки населення України.

Ось так наша діаспора обстоює інтереси України за кордоном. А захищати їх потрібно, на жаль, і в Латвії. В ніч на 22 січня було пошкоджено пам’ятник Шевченку: вандали відламали бронзову табличку з поясненням — ким і на чию честь він поставлений.

Володимир СТРОЙ.