ВІННИЦЯ:

Перший у нинішньому році храм передали у власність релігійної громади на Вінниччині. Церкву Олександра Невського у прикордонному Могилеві-Подільському повернуто вірянам. У роки більшовицького атеїзму та війни тут був і клуб з барельєфом вождя революції, і стайня для коней...

Ця культова споруда незвичайна тим, що є зразком військового храмового зодчества. Згідно з документами, належала державі в особі Вінницької ОДА. На прохання митрополита Могилів-Подільського та Шаргородського Агапіта її повернуто вірянам. Після урочистого богослужіння документи на право власності вручили заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк, депутат облради Геннадій Вацак та керівник обласного управління у справах національностей та релігій Ігор Салецький (на знімку).

Храм у Могилеві-Подільському збудували неподалік Дністра у 1910 році. Зводили за спеціальним проектом на території тодішнього Одеського полку. Він призначався для богослужінь військових. Після жовтневого перевороту більшовики перетворили церкву на клуб для військових. У роки війни було знищено верхню частину храму. Фашисти пристосували його під... стайню для коней. Врятувати храм вдалося, коли Україна здобула незалежність. Він знову став духовною фортецею для вірян.

Загалом з початку 90-х років минулого століття в області повернуто релігійним громадам понад дві сотні храмів. Їхніми власниками стали віряни різних конфесій — УПЦ Московського та Київського патріархатів, римо-католицької та руської православної церков. Документи на будівлі оформляють за кошти обласної влади.

Фото з сайту Вінницької облради.