На Луганщині за два останні роки за матеріалами СБУ до різних термінів позбавлення волі засуджено майже 40 учасників російсько-терористичних угруповань та їхніх поплічників.

До п’яти років ув’язнення Кремінський районний суд засудив мешканця Голубівки (колишній Кіровськ), який служив стрільцем «14-ї БТрО 2-го армійського корпусу ЛНР». У складі підрозділу він «ніс службу» на сепаратистських блокпостах і був затриманий, коли зі зброєю та боєприпасами перейшов на територію, контрольовану українською владою. А Лисичанський міський суд оголосив вирок подружжю із Привілля, яке 3 вересня 2016 року вчинило замах на диверсійний акт. Аби залякати місцеве населення та дестабілізувати ситуацію в регіоні, проросійськи налаштована сімейна пара планувала підірвати меморіал «Воїнам-визволителям» на узбіччі дороги Лисичанськ — Сєверодонецьк. Співробітники СБУ затримали зловмисників на місці злочину — під час закладення саморобного вибухового пристрою та приведення в дію годинникового механізму. Їх засуджено до двох років ув’язнення з конфіскацією всього майна.

Понад три роки позбавлення волі за державну зраду за вироком Рубіжанського міськсуду отримав підприємець із окупованого Первомайська, який, переходячи у справах через лінію розмежування, збирав інформацію про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ й української військової техніки. Зібрані відомості передавав представникам ФСБ РФ, які діють в ОРЛО під прикриттям «МДБ ЛНР».

Вироком Старобільського районного суду тюремний термін отримав представник «Міністерства внутрішніх справ ЛНР». Колишнього інспектора одного з міськвідділів ГУ МВСУ в Луганській області у 2014 році було звільнено зі служби за підтримку проросійських бойовиків, він виїхав на окуповану територію та працевлаштувався в силовому блоці антиукраїнського утворення. Згодом намагався налагодити контакти зі співробітниками української поліції. Під час приїзду на контрольовану територію колаборанта затримали співробітники СБУ.

Свою четверту судимість отримав бойовик банди «Призрак» НЗФ ОРЛО. У 2014 році, одразу після чергового звільнення із в’язниці, 28-річний мешканець окупованого Перевальська потрапив до лав терористів, воював, працював у комендатурі та зі зброєю охороняв «штаб» бандформування «Призрак» в Алчевську. У 2016 році вирішив завершити свою «бойову» кар’єру, виїхав на контрольовану урядом України територію та переховувався у Рубіжному, де його затримали співробітники Служби безпеки України.

Вирок суду — десять років позбавлення волі.

У січні нинішнього року ці та інші судові вироки набули чинності.

Луганська область.