Учора розпочався триденний візит Президента України Петра Порошенка до Швейцарії. Він візьме участь у 48-му Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ).


Як повідомляє прес-служба глави держави, він виступить із промовою під час сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?», візьме участь у Неформальному засіданні світових економічних лідерів «Створення спільного майбутнього у розколотому світі» та виступить під час інвестиційної панелі Української асоціації венчурного і приватного капіталу в «Ukrainian House Davos». Також у рамках візиту відбудеться низка двосторонніх зустрічей з главами держав та урядів, керівниками міжнародних фінансових організацій, президентами провідних іноземних компаній та світовими інвесторами.

Напередодні українське МЗС анонсувало переговори українського лідера з Президентом США Дональдом Трампом, але поки що прес-служби не спішать підтверджувати цю інформацію. До речі, саме до приїзду очільника Білого дому у Швейцарію прикута особлива увага й журналістів, й міжнародної спільноти. Одна з причин — це перший за останні майже 20 років візит американського лідера на ВЕФ. З другого боку, враховуючи непередбачуваність Трампа, до останнього моменту візит залишався під питанням. Та все ж у Давосі його чекають уже сьогодні. У Президента США заплановано низку двосторонніх зустрічей, а в п’ятницю, завершальний день заходу, він має виступити зі спеціальною промовою. ВЕФ, де раз на рік збираються найвпливовіші та найбагатші люди світу, став синонімом глобальних бізнесових інтересів, які часто критикує Трамп.

***

Напередодні поїздки П. Порошенко зустрівся у Києві зі спецпредставником США з питань України Куртом Волкером. У центрі уваги розмови була активізація міжнародних зусиль з відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. «Було висловлено серйозне занепокоєння у зв’язку з відсутністю прогресу у виконанні Росією безпекових положень Мінських домовленостей», — повідомляє прес-служба Президента. «Співрозмовники наголосили, що Москва має нарешті продемонструвати політичну волю до мирного врегулювання та погодитись на розміщення миротворчої місії ООН на окупованому Донбасі, зокрема і на неконтрольованій ділянці українсько-російського державного кордону», інформує прес-служба.

Уже завтра спецпредставник планує зустрітися з помічником президента Росії Владиславом Сурковим у Дубаї. 

До речі, про ситуацію на Донбасі та триваючі порушення режиму припинення вогню з боку російських окупаційних військ йшлося і під час телефонної розмови глави нашої держави із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у вівторок.