У вівторок у Брюсселі на засіданні Комісії із закордонних справ Європейського парламенту віце-прем'єр, міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва представила цілі й завдання головування її країни в ЄС.

 

На знімку:

 

віце-прем'єр, міністр закордонних справ РБ
Єкатерина Захарієва
з головою Комітету
Європарламенту із зовнішньої політики
Девідом Макаллістером.

 

Фото надано
прес-службою МЗС Болгарії.

 

В інформації, розповсюдженій прес-службою МЗС Болгарії, зазначається, що пріоритетами головування Софії визначено: майбутнє Європи -- молоді люди, економічне зростання і соціальне зближення, дигітальна економіка й уміння, необхідні для майбутнього, безпеки й стабільності в сильній і об'єднаній Європі.

 

Велику увагу віце-прем'єр Болгарії приділила питанням європейської перспективи для Західних Балкан. «Ситуація на Західних Балканах має величезне значення для добробуту всієї Європи. Не може бути безпечної і стабільної Європи без безпечних і стабільних Балкан», -- наголосила перший дипломат Болгарії. Вона докладно за присутності представників Албанії, Боснії і Герцеговини, Косово, Республіки Македонія, Сербії та Чорногорії розповіла про проблеми, що існують у регіоні, і шляхи їх вирішення не тільки в цьому півріччі, а й у подальшій перспективі.

 

«На Західних Балканах не буде вакууму. Якщо не ми, то хтось інший, хто не є частиною нашого європейського сімейства й НАТО, займе цю нішу», -- запевнила євродепутатів Єкатерина Захарієва. Вона не назвала, кого має на увазі, але члени Комісії із закордонних справ Європейського парламенту її зрозуміли. Усі добре знають, що саме Росія намагалася зашкодити вступу Чорногорії до НАТО, не допустити приходу до влади в Македонії Зорана Заєва, налаштованого на покращення відносин із сусідами та вступ до Північноатлантичного Альянсу і ЄС.

 

Віце-прем'єр Болгарії підкреслила, що високий рівень безробіття і відсутність перспектив посилюють чутливість до радикалізації у певних соціальних групах, особливо серед молоді, в цих країнах. За її словами, це є однією із причин, з якої Західні Балкани потребують відчутної політичної підтримки з боку ЄС. «А якщо ні, то виникне ризик наростання нестабільності в регіоні й поновлення загроз безпеці Європейського Союзу», -- поділилася Єкатерина Захарієва баченням Болгарією ситуації у регіоні.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України