У вівторок президент Туреччини Реджеп Ердоган в Анкарі взяв участь у жалобній церемонії прощання з першим героїчно, як наголосив глава держави, загиблим під час операції «Оливкова гілка» в Афріні сержантом турецької армії Мусою Озалканом. Біля його труни він заявив: «У цій воєнній операції разом із Вільною сирійською армією ми здобудемо перемогу. Ми рішуче налаштовані. Що кажуть ті чи ці, як реагують ті чи інші... Нас це не цікавить. Це рішення нашої нації. Наш народ сам розв'яже свої проблеми». Він зазначив, що турецьким військовослужбовцям доводиться воювати з терористами суворої сніжної зими, але вони з гідністю переносять цю та інші складнощі військової служби. Реджеп Ердоган пообіцяв, що іменем загиблого солдата буде названо школу в Талль-Афарі.

 

Цього самого дня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив у соціальній мережі Твіттер про загибель в четвертий день операції у Сирії ще одного військовослужбовця -- лейтенанта Огуза Уста. «Загинув мій земляк з Анталії Огуз Уста, який брав участь в операції «Оливкова гілка» заради майбутнього нашої батьківщини. Ми змусимо їх відповісти за кров наших героїв. Ми продовжимо боротьбу до повного викоренення тероризму».

 

Прес-секретар адміністрації президента Туреччини Ібрахім Калин спростував повідомлення деяких закордонних ЗМІ про великі втрати серед цивільного населення у районі проведення операції «Оливкова гілка». Він заявив, що транскордонні операції Туреччини ніколи не супроводжуються насильством, кров'ю і сльозами дітей та жінок. «Навпаки, скрізь, хоч би де ступила наша нога, люди живуть у мирі й благоденстві. І район, де було проведено операцію «Щит Євфрату», тому приклад», -- зазначив він.

 

«Повага територіальної цілісності Сирії -- одна з причин проведення цієї операції. Ми зробимо все, що від нас залежить, щоб наші арабські, туркменські й курдські брати жили в Сирії в спокої, безпеці й добробуті, ми розглядаємо як належне добросусідські й братні відносини з ними. Операція «Оливкова гілка» спрямована не проти якоїсь етнічної групи, а виключно проти терористичних організацій», -- заявив Ібрахім Калин. Він додав, що сили Вільної сирійської армії за підтримки підрозділів турецької армії продовжують просуватися вперед, ліквідуючи позиції сепаратистської терористичної організації в Афріні, та з граничною обережністю ставляться до безпеки мирних жителів у Сирії. «Операція триватиме доти, поки в регіоні не буде повністю знищено терористичну організацію і поки майже 3,5 мільйона наших сирійських братів не зможуть повернутися до своїх домівок і почуватися в цілковитій безпеці», -- наголосив офіційний представник Анкари.

 

У вівторок в Анкарі президент Туреччини Реджеп Ердоган провів у закритому для преси режимі нараду з питань безпеки. На ній обговорювався хід операції «Оливкова гілка» у сирійському Афріні. Військові фахівці дали оцінку першим дням її проведення і запропонували на розгляд керівництва країни дорожню карту наступних дій. Вона була схвалена президентом і прем'єром.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України