У той час, коли дехто з нас усе ще не вірив у реальність війни, а противник не усвідомлював величі духу українських оборонців, захисники донецького аеропорту розставили всі крапки над «і». Вони трималися до кінця і стали прикладом незламної волі та стійкості для сучасників і нащадків.
Нещодавно у столичному Національному музеї історії України у Другій світовій війні у просторі виставкового проекту «Український Схід» відбувся музейний захід до 3-ї річниці героїчної оборони аеропорту «ДАП — територія стійкості. Літературно-музейні етюди». Стійкість захисників надихнула на створення книжок і фільмів, зокрема видання «Аеропорт» Сергія Лойка.
Ідучи за літературним рядком цього роману, організатори заходу розповіли про Ігоря Зінича, Івана Шостака, Олега Кузьміних, Ігоря Брановицького та Івана Куряту. Їх та усіх тих, хто захищав ДАП, сьогодні називають «кіборгами». Під час заходу науковці музею презентували персональні історії тих, хто міг стати прообразом героїв твору, адже у кожного книжкового «кіборга» є риси справжнього захисника аеропорту.
Під час зустрічі відбулося знайомство з виставкою «НАШІ», на якій були представлені силіконові, майже ідентичні своїм прототипам, фігури чотирьох «кіборгів» — захисників донецького аеропорту і села Піски: Валерія Красняна, Павла Чайки, Андрія Шараскіна, Дмитра Яроша. Поруч — документальні світлини та кадри кінохроніки за їх участю. Проект було створено за співпраці Національного музею історії України у Другій світовій війні та галереї-музею «Історія становлення української нації».

Жанна ОЧЕРЕТЯНА,
співробітниця Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Київ.