Шкідливі для здоров’я робочі умови, відсутність засобів захисту, невиплата зарплат — реалії робочого процесу в’язнів у низці виправних закладів на Харківщині, Житомирщині й Хмельниччині. Принаймні таку інформацію  на прес-конференції у столиці оприлюднила Харківська правозахисна група (ХПГ). Експерти здійснили моніторинг у колоніях №№ 25, 58, 70 та 100 і встановили, що в деяких із них є практика, коли та чи інша майстерня взагалі офіційно не зареєстрована.

За словами директора Центру стратегічних справ ХПГ Геннадія Токарєва, зважаючи на суму коштів, виділену на виплату зарплати в одній із колоній, одна людина мала б отримувати 400 грн. на місяць, натомість одержує близько 200.

«Це в середньому. Якщо зважити на те, що є прихильні до адміністрації особи, які отримують вдвічі-втричі більше, то буде те, що ми реально бачили у відомостях про зарплати, які отримують уже на руки: 150—200 гривень, у багатьох випадках це і 30, і 50 гривень, або взагалі нічого, — сказав він.

Як зазначає правозахисник, у колоніях немає нормальних трудових відносин, трудових книжок, нарахування стажу та пенсій. Це відбувається через те, що, згідно з договором, заклад направляє засуджених для залучення до праці та виробничої діяльності. «Вони є не суб’єктом права, а об’єктом, тобто як річ», — підсумував він.

За словами адвоката Харківської правозахисної групи Анни Литвин, разом із колегами вони іноді випадково натрапляли у виправних установах на незареєстровані цехи чи майстерні. Також було виявлено порушення безпеки праці в більшості промислових зон колоній.

У ХПГ повідомляють також і про факти фізичного тиску на засуджених у в’язницях, де тривав моніторинг. 

У січні аналогічні висновки щодо 25-ї і 100-ї колоній Харківщини оприлюднили у Європейському комітеті проти катувань. У звіті організації (за підсумками роботи у вересні 2014 року) йдеться, наприклад, що у 25-й засуджених б’ють, одягають у гамівні сорочки, обливають водою з пожежного шланга.

У Державній пенітенціарній службі обіцяють перевірити наведені факти й відреагувати. «Керівництво нашої служби реагує на будь-які факти, чи вони надходять від контролюючих органів, чи від громадських організацій. Буде організовано перевірку фактів, озвучених під час зазначеної прес-конференції. При з’ясуванні усіх обставин та підтвердженні порушень прав засуджених винні посадові особи будуть притягнені до відповідальності в установленому законодавством порядку», — зазначили в прес-службі відомства.

Нагадаємо, нещодавно правозахисники відвідували Бердичівську виправну колонію №70 (Житомирська область). Засуджений до довічного позбавлення волі Мераб Суслов на той момент п’ять діб не вживав їжі, оголосивши безстрокову голодовку, причина якої — системні порушення прав людини в закладах позбавлення волі.

Вл. інф.

 Мал. Георгія МАЙОРЕНКА.