Вінниця:

«Дерево Свободи» — таку назву у Вінниці має скульптурна композиція на честь тих, чиє життя обірвалося під час Революції Гідності. Її планують відкрити 20 лютого на майдані Небесної Сотні. Але підготовчі роботи розпочалися зі... скандалу.

На знімках: пам’ятник Шевченку, якого ніхто не зносить, і «Дерево Свободи» на честь загиблих Героїв Революції Гідності.

Фото надані автором.

Підставою для невдоволення окремих активістів стало те, що з площі прибрали барельєф Тарасу Шевченку. На його місці буде «Дерево Свободи». Дискусія з приводу того, де має стояти пам’ятник Героям Революції, триває майже три роки, відколи перейменували площу (раніше вона мала назву Театральна). Про пам’ятник Великому Кобзарю розмови тривають ще з кінця 1990-х років. Його встановили до 200-річчя з дня народження генія на колишній Музейній площі. Тепер вона носить ім’я Шевченка. Трохи раніше, у лютому 2014-го, під час подій на Майдані у Києві вінницькі активісти принесли на Театральну гіпсове погруддя Шевченка. Саме це місце вони вважають найбільш доцільним для вшанування пам’яті Кобзаря.

Після тривалих обговорень і дискусій міськрада ухвалила рішення про встановлення скульптурної композиції Героям Небесної Сотні на однойменному майдані. Це місце не влаштовує активістів. Окремі депутати Вінницької облради вимагали скасування такого рішення. Однак їхня ініціатива не знайшла підтримки більшості.

Композиція «Дерево Свободи» — вишня з покрученою кроною і білими пелюстками, що опадають з молодих пагінців. На них — імена загиблих Героїв і регіони, які вони представляли під час революційних подій. Автор пам’ятника — молодий скульптор з Києва Борис Данилюк — зазначає, що такою само покрученою є доля нашої держави, тому й обрав цей символ. Значну частину коштів виділив столичний підприємець, учасник Революції Гідності Андрій Павленко.

Робітників, які працюють на майдані, охороняє поліція. Гіпсовий бюст Кобзаря передали до музею Вінницької загальноосвітньої школи № 22. Таке рішення ухвалив депутат міськради Володимир Базелюк, він був одним із тих, хто фінансував виготовлення погруддя. У цій школі навчався депутат. Там створено музей Революції Гідності та Героїв АТО. Тим часом активісти, які зібралися на майдані Небесної Сотні, протестують проти зняття барельєфа. Час від часу вигукують «Ганьба!», «Банду геть!».

Перенесення погруддя Шевченка називають актом вандалізму.

Департамент інформаційної політики міськради спростував повідомлення окремих ЗМІ про демонтаж пам’ятника Шевченку у Вінниці. «Скульптурну композицію Великого Кобзаря ніхто не демонтував, — йдеться у повідомленні. — Вона залишається на своєму місці на майдані Шевченка».