Кабінет Міністрів схвалив два законопроекти про внесення змін до законодавства щодо захисту інтелектуальної власності та передасть їх на розгляд Верховної Ради.

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, який представляв законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей та щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав, зазначив, що кращий захист інтелектуальної власності дасть змогу активізувати винахідницьку діяльність та залучити більше інвестицій. «Проект закону про авторське та суміжні права матиме позитивний ефект для залучення інвестицій в ІТ-галузь, оскільки він встановлює, що майнові права на комп’ютерну програму чи базу даних, створену ІТ-спеціалістом, який працює за трудовим договором, належить роботодавцю, якщо інше не передбачене договором», — підкреслив він та нагадав, що на розгляді парламенту також перебувають подані раніше чотири законопроекти з питань інтелектуальної власності, які стосуються справедливого розподілу роялті серед авторів, охорони об’єктів промислової власності, торговельних марок та географічних зазначень.
Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук повідомив, що зміни до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей передбачають запровадження можливості електронної подачі заявок на реєстрацію, що дозволить подолати так званий «патентний тролінг». Також вдосконалюється оскарження заявок в «Укрпатенті» та запроваджується механізм визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку після видачі патенту, якщо його було видано з порушенням авторського права, або винахід не є корисною моделлю.
М. Тітарчук наголосив, що, окрім приведення законодавства у відповідність до Угоди про асоціацію з ЄС, реформа системи охорони прав інтелектуальної власності має й суто економічні причини.
«Через непрозорість та неефективність роботи організацій колективного управління в Україні автори недоотримують величезні суми авторської винагороди (роялті). А надходження до державного бюджету в сто разів менші, ніж могли би бути. Тому в парламенті вже зареєстровано законопроект про впорядкування діяльності організацій колективного управління, а законопроект про авторське та суміжні права доповнює його», — зазначив він.
Враховуючи інформацію про вкрай неефективне справляння плати за використання патентів, прем’єр запропонував створити механізм верифікації та інвентаризації наявних в Україні патентів, актуалізації їхньої вартості та залучення коштів за використання патентів до бюджету. «Фактично інвентаризацією патентів ніхто та ніколи не займався. Думаю, що це питання оцінюється в мільярди гривень, які знаходяться у чиїхось кишенях», — підкреслив В. Гройсман та доручив М. Тітарчуку очолити відповідну робочу групу, щоб за місяць-два дати результат.

Сергій ЛАВРЕНЮК.